Svi smo, čini mi se od rođenja, slušali o tome koliko je špinat zdrav. „Vidiš sine kako ga Popaj jede, pa je zdrav i jak i pobijedi zločestog Badžu!“ Ja sam dosta napisala o ovom jako ukusnom lišću u časopisu Mezze, mart 2013.
A sada ću vam skrenuti pažnju na nešto što ste možda čuli, ali niste znali da li je tačno ili nije…
Tačno. Mislim, možete ga pojesti malo, ali nikako nemojte pretjerivati. Špinat sadrži priličnu količinu oksalata, kao i rabarbara koji su štetni za organizam (između ostalog vezuju kalcijum). Često viđam po stranim blogovima predivne salate sa listićima tzv. baby špinata. Ne morate se odreći ovakvih osvežavajućih kombinacija, ali ih jedite u ograničenim količinama.
Špinat ne valja podgrijavati.
Tačno. Listovi špinata sadrže nitrate koji sami po sebi uopšte nisu opasni. Međutim, nitrati mogu preći u nitrite, a nitriti u nitrozamine, a nitrozamini su kancerogeni. Ova reakcija se normalno jaaaaaakooooooo sporo, skoro neprimetno odvija. Dok mi pojedemo špinat, ništa se ni ne desi. Ali, ova reakcija se ubrzava podgrijavanjem. I dalje su te količine nastalih nitrozamina jako male i nama odraslima neće naškoditi, ali za bebe starosti do 6 meseci mogu biti opasne. Zato nemojte podgrijavati špinat, posebno ne bebama…
Nadam se da su vam ovo korisne informacije.
A recept sa špinatom koji vam donosim je Borani Esfanaj – hladni umak koji se pravi od špinata i gustog jogurta. U malo komplikovanije verzije može se dodati i dinstani crni luk, bijeli luk, začini ili čak suvo grožđe. Umesto grčkog jogurta, koji je malo teže pronaći, možete koristiti kiselu pavlaku sa manjim procentom masnoće. Ovaj recept je iz Mezze-a, mart 2013.
BORANI ESFANAJ
Sastojci:
– 2 kašike suhog grožđa
– 1kašika maslinovog ulja
– 1 glavica luka
– ¼ kašičice kurkume
– 250 g svježih listova špinata
– 200 g kisele pavlake sa 12% mliječne masti
– 1 kašika limunovog soka
– so, biber po ukusu
Izrada:
Najpre potopite suho grožđe u malo mlake vode i ostavite da stoji petnaestak minuta.
Iseckajte luk na sitne kockice. Zagrijte maslinovo ulje u tiganju. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša i postane providan (oko 7-8 minuta). Po potrebi dodajte malko vode. Kad je luk dinstan, dodajte kurkumu i oceđeno suho grožđe i dinstajte još 2-3 minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi.
Očistite i operite špinat. Sipajte vodu u veliku šerpu i dodajte kašičicu soli. Zagrejte vodu do ključanja. U ključalu vodu ubacite listove spanaća i blanširajte ih 20-30 sekundi, otklopljeno. Procedite špinat i odmah ga isperite hladnom vodom, da se zaustavi proces kuvanja. Dobro iscedite rukama spanać da istisnete sav višak tečnosti, pa ga sitno iseckajte. U sjeckan spanać dodajte izmješanu kiselu pavlaku i sve sjedinite. Dodjte limunov sok, so i biber po ukusu. Na kraju u umak umiješajte i ohlađen luk i suho grožđe.
Ovaj umak ide dobro sa jagnjetinom, ali odličan je i samo sa domaćim hljebom
http://mimiskingdom.com/2013/05/borani-esfanaj/
https://www.instagram.com/mimiskingdom/?hl=en