Bademovo mlijeko je vrlo popularna i zdrava zamjena kravljem mlijeku, osobito za one koji ne podnose laktozu. Sadrži veliki broj vlakana, kalcija, magnezija, mangana, kalija, željeza, cinka, vitamina E i drugih antioksidansa. Zbog visokog udjela vitamina E koji je snažan antioksidans, bademovo mlijeko je odlično za prevenciju raka. Bademovo mlijeko također
sadrži vrlo važne omega-3 masne kiseline koje štite srce i pomažu u sprječavanju razvitka srčanih bolesti.
Bademovo mlijeko ima bogatu nutritivnu vrijednost. Jedna šalica bademovog mlijeka (250 ml) sadrži oko 1g proteina, 1 g dijetalnih vlakana, oko 2 g ugljikohidrata, 3 g masti i oko 40 kcal po porciji.
Masti u bademovom mlijeku su nezasićene, pa je ovo mlijeko dobar izbor za osobe koje imaju srčane probleme.
Kako napraviti bademovo mlijeko?
Priprema bademovog mlijeka je vrlo jednostavna i brza, tako da se lako može pripremiti kod kuće. U trgovinama zdrave prehrane nude se razne vrste bademovog mlijeka, ali zašto ga ne bi sami napravili kada je tako jednostavno? Za pripremu su vam potrebni samo blender, gaza, bademi i voda.
Bademovo mlijeko karakterizira vrlo bogat, ali u isto vrijeme vrlo neutralan okus koji će se svidjeti gotovo svima. Za više okusa, možete mu dodati ekstrakt vanilije ili cimet. Mnogi ljudi stavljaju jednu datulju u blender zajedno s bademima i vodom, kako bi dobili slađi okus mlijeka. Bademovo mlijeko možete čuvati u hladnjaku oko 3 dana. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko minuta, a rezultat će vas oduševiti.
Sastojci:
1 šalica badema
4 šalice vode
ekstrakt vanilije i cimet (po želji)
Priprema:
1. Potopite bademe preko noći u vodi (8-12 sati)
2. Ujutro odlijte vodu od badema i prebacite ih u blender
3. Dodajte 4 šalice vode i po želji ekstrakt vanilije, cimet, med, datulju i slično
4. Uključite blender i miješajte oko 2 minute
5. Dobiveno mlijeko procijedite kroz čistu gazu
6. U gazi će biti ostaci badema koje na kraju dobro stisnite i iscijedite preostalo mlijeko