fbpx

„Ljubovdan na Čarosu“

0

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sinoć (3.12.) je u punoj sali Doma mladih u Sarajevu,  održana premijera igrano-dokumentarnog filma „Ljubovdan na Čarosu“ čiji su autori djeca polaznici inkluzivne Radionice kreativnosti i mašte Malog Magacin Kabarea.  Radionica „Širimo ljubav“ dio je kampanje „Govorimo o mogućnostima“ koju je realizovao UNICEF sa domaćim partnerima uz podršku USAID-a i Delegacije Evropske unije u BiH.

Ova radionica  je jedan od primjera kako svako dijete može izraziti svoju kreativnost i dati svoj doprinos realizaciji jednog projekta. U proteklih sedam mjeseci, djeca sa i bez poteškoća iz Centra za slijepu i slabovidnu djecu, Udruženja „Sunce“ iz Istočnog Sarajeva, O.Š. Ilijaš, O.Š. Fatima Gunić, O.Š. Mula Mustafe Bašeskije – područna Sedrenik O.Š. Kovačići, O.Š. Grbavica 1, Udruženja „Oaza“ i O.Š. Skender Kulenović, svaki vikend su vrijedno radila na razvijanju scenarija, osmišljavanju uloga, te učila tajne filmske i muzičke produkcije od tima edukatora Malog Magacin Kabarea i gostiju, profesionalcima iz svijeta bh. filma i muzike.

Premjera filma je jedan od događaja kojim se zaključuje kampanja Govorimo o mogućnostima – pridružite nam se“, čija ideja vodilja je da svako ljudsko biće zaslužuje jednako dostojanstvo, poštovanje i prilike.

laka2laka

 

U Bosni i Hercegovini djeca s poteškoćama nalaze se među najmarginaliziranijim i najisključenijim grupama djece.

Ovom prilikom, šef UNICEF-a u BiH, dr. Ayman Abulaban je rekao: Ono što je najvažnije jeste da ova kampanja mjenja živote djece sa poteškoćama, kao i njihovih vršnjaka. Ako već niste uvjereni u to, vjerujem da ćete biti nakon ove večeri, jednako kao i mi. Vidjeti ćete o čemu se radi u priči o mogućnostima. Riječ je o ljubavi, prijateljstvu, okruženju koje daje prilike, podršku, povjerenje i motivaciju. Riječ je o našoj djeci koja imaju pravo na sve to.  Pridružite nam da zajednički to omogućimo.

„Hiljade djece su bile uključene u ovu kampanju i nadamo se da su mnogi izašli iz skrivenih kutaka, gdje su ranije bili. Putem društvenih mreža, bilborda, TV programa i filmova, došli smo do više od pola milona građana BiH. Djeca sa poteškoćama u razvoju su dokazala da mogu učiti, biti glumci, manekeni, muzičari i pjesnici. Oni mogu napraviti sve ono što žele da budu. „ naglasio je David Barth, direktor misije USAID-a u BiH.

Na kraju obraćanja, u ime Delegacije Evropske Unije u BiH, obratio se Massimo Mina, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, te je rekao: Veoma  mi je drago što sam danas dio ovog velikog događaja i što imam priliku da naglasim važnost dobrobiti djece, naročito djece sa poteškoćama u razvoju, Evropska Unija i njena Delegaciju ovdje u BiH će i dalje raditi na ovom važnom pitanju, te nastaviti pružati podršku, ne samo putem programa Socijalne zaštite i društvene inkluzije, koji sprovodi UNICEF, a mi finansiramo od 2008. godine, već ćemo učestvovati u podršći inicijativama i događajima kao što je ovaj večeras. Nadam se da će naš zajednički rad rezultirati povećanjem dobrobiti sve djece u BiH, budućim građanima Evropske Unije, koji bi trebali imati priliku da uživaju u životu bez granica, razdvajanja ili diskriminacije.“

laka3edna

(FOTO: Dženan Kriještorac i Haris Čalkić)

UNICEF, USAID i EU će nastaviti zajedničko djelovanje s ciljem pomoći Bosni i Hercegovini u donošenju efikasnog zakonskog okvira za zaštitu prava djece s poteškoćama, pokretanju programa i usluga za pomoć djeci s poteškoćama i njihovim porodicama na nivou lokalne zajednice i nivou države te za rušenje stereotipa, borbu protiv stigmatiziranja i poticanje promjene odnosa prema invaliditetu.

Komentari

Share.