fbpx

Zbog vakcine protiv HPV-a u invalidskim kolicima

0

Francuska tinejdžerica Marie-Océane Bourguignon (18) iz Bordeauxa završila je u invalidskim kolicima te je gotovo slijepa i gluha. Simptomi su joj se, tvrdi, pojavili dva mjeseca nakon što se cijepila protiv HPV-a. Zbog toga je odlučila tužiti francusku tvrtku Sanofi Pasteur MDS koja distribuira cjepivo Gardasil, ali i francusku agenciju za sigurnost lijekova (ANSM).

Djevojka je cjepivo primila 2010. kada je imala 15 godina. U roku od dva mjeseca razvili su joj se simptomi poput vrtoglavice, povraćanja, privremeni gubitak vida i paraliza udova i lica. U februaru 2011. joj je rečeno da pati od akutnog oblika encefalomijelitisa (sindrom hroničnog umora), opšte bolesti imunološkog sistema, ili multiple skleroze.

– Bio sam bijesan. Tako nešto da se dogodi zdravom djetetu. To je uništilo naše živote – rekao je u ponedjeljak na konferenciji za medije djevojčin otac Jean-Jacques (57).

Advokat porodice Bourguignon, Jean-Christopha Coubrisa želi utvrditi odgovornost tvrtke Sanofi, ali i Agencije za sigurnost lijekova koja je izdala dozvolu za korištenje cjepiva. Coubrisa je rekao kako je zdravstveni povjerenik u jugoistočnoj regiji Aquitaine pogledao slučaj Marie-Océane i zaključio da ima osnova za tužbu, iako je moguće da se razboljela zbog genetskog faktora.

Tvrtka Sanofi osporava zaključke povjerenstva te kaže kako su suprotni nalazima brojnih istraživanja o mogućim nuspojavama cjepiva. Jedan od najboljih francuskih stručnjaka Daniel Floret rekao je kako nema nikakvih dokaza da cjepivo Gardasil može uzrokovati multiplu sklerozu.

Još tri djevojke, stare između 20 i 25 godina, odlučile su podići tužbu zbog zdravstvenih tegoba koje su uslijedile nakon cijepljenja 2008. godina. Dvije od njih dobile su kožnu bolest, dok treća ima polimiozitis – upalu mišića koja postupno dovodi do paralize.

(24sata.hr)

Komentari

Share.