U karfiolu ima vitamina C, ali i vitamina K te B1, B2, B3, B5, B6 i B9, i još kalija, kalcija, mangana… Čak je dobar izvor proteina koji se lako asimiliraju u organizmu! Karfiol sprečava razvoj ćelija raka i čuva zdravlje srca. Općenito podržava zdravlje i jača imunitet. Dobro se bori protiv tegoba koje su uzrokavane kroničnom upalom.
Karfiol ne sadrži masti i ovaj recept je bez masti, stoga idealan za dijete i režime za mršavljenje. Karfiol je dobar za čišćenje jetre i gušterače, niskokaloričan i toliko zdrav da bi trebao biti neizostavan dio bilo kojeg načina ishrane. A dodavanjem začina dopunit ćete blagotvorno djelovanje.
Sastojci
1 glavica crvenog luka |
1 mrkva |
40 g korijena celera |
350 g krompira |
prstohvat sitne himalajske soli |
500 g cvjetova karfiola |
1 l vruće vode |
POSLIJE KUHANJA, A ZA VRIJEME BLENDANJA DODAJTE PO ŽELJI:
|
himalajske soli |
bibera |
bijelog luka |
slatke paprike u prahu |
ljute papričice |
đumbira |
Koraci
- Zagrijte lonac na srednje jakoj vatri.
- Krupno narežite crveni luk i prodinstajte ga dvije minute sa dvije kašike vode. Ili na kašiki ulja od sjemenki grožđa, ako ne izbjegavate ulje
- Mrkvu izrežite na kolutiće a korijen celera i krompir na kocke. Stavite u lonac i malo posolite. Po potrebi dodajte kašiku-dvije vode da ne zagori povrće. Promiješajte, poklopite i dinstajte 2 minute.
- U kuhalu zagrijte jednu litru vode. A u lonac ubacite cvjetove karfiola i promiješajte. Potom dodajte kipuću vodu i poklopite.
- Kuhajte poklopljeno 25 minuta.
- zblendajte supu u blenderu. Bit će neslano, zato kušajte i dodajte himalajske soli po želji. Možete dodati i vode ako vam se čini pregusto.
Servirajte sa mladim lukom ili bijelim lukom i veganskom pavlakom, sa nudlama od tikvica ili lepinjicama.
Prijatno 🙂
https://www.facebook.com/makimakaron/http://makimakaron.com