Donosimo vam tabelicu za šta je koji vitamin zadužen u našem organizmu.
PRIRODNI IZVORI VITAMINA | ||
VITAMIN | FUNKCIJA | IZVOR |
vitamin A (retinol/beta karoten) | zadužen za zdravlje očiju, kože, sudjeluje u jačanju imuniteta organizma, važan za rast kostiju | mrkva, marelica, šparoge, brokula, kelj, zelena salata, špinat, buća, slatki krumpir, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi |
vitamin C (askorbinska kiselina) | pomaže u cijeljenju rana i opeklina, proizvodnji kolagena, sudjeluje u oporavku tkiva, izgradnji hemoglobina i stvaranju crvenih krvnih stanica te pomaže apsorpciji željeza, ima antioksidativno djelovanje | brokula, crni ribiz, kupus, naranča, limun, šipak, špinat, jagode, borovnice, maline, kupine, kelj, krumpir, višnje, trešnje |
vitamin B1 (tiamin) | neophodan u metabolizmu ugljikohidrata i laktaciju, za funkciju živčanog sustava, mišića i srca | cjelovite žitarice, grašak, grožđice, riža, zob, grah, pšenične klice, naranče, mlijeko, mahunarke |
vitamin B2 (riboflavin) | potiče oporavak tkiva i stvaranje energije iz hrane, aktivira vitamin B6, nužan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca | meso, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, žitarice, tuna, peršin, celer, mrkva, kelj, špinat, bademi, slatki krumpir |
vitamin B3 (niacin) | neophodan za živčane funkcije, smanjuje razinu kolesterola u krvi, pomaže kod vrtoglavica, sudjeluje u pretvorbi šećera u energiju | piletina, puretina, govedina, soja, tuna, losos, grah, grašak, kikiriki, ječam, riža, sjemenke suncokreta |
vitamin B5 (pantotenska kiselina) | osigurava normalan rast i razvoj, pomaže otpuštanju energije iz hrane, sudjeluje u stvaranju antitijela | banane, brokula, piletina, leća, mlijeko, naranče, grah, soja, cjelovite žitarice, pšenične klice, jaja |
vitamin B6 (piridoksin) | osigurava nomalnu moždanu funkciju, potiče stvaranje crvenih krvnih stanica, stvaranje energije, neophodan za metabolizam proteina | banane, jetra, piletina, govedina, lješnjaci, leća, losos, krumpir, soja, tuna, pšenične klice, sjemenke suncokreta, |
vitamin B9 (folna kiselina) | osigurava normalan razvoj živčanog i probavnog sustava, stvaranje crvenih krvnih stanica, regulira razvoj živčanih stanica embrija i fetusa, koristan kod anemije trudnica i dojilja | šparoge, avokado, banane, grah, grašak, kupus, prokulica, zelena salata, citrusi, leća, klice, pšenične klice, zeleno lisnato povrće |
vitamin B12 (cijanokobalamin) | potiče rast stanica, nastanak krvnih stanica, sudjeluje u izgradnji živčanih stanica | meso, mlijeko i mliječni proizvodi, rakovi, jastozi, riba, jaja; nije pronađen u namirnicama biljnog podrijetla |
vitamin H (biotin) | održava zdravlje živčanog tkiva, koštane srži krvnih stanica, kože, kose i noktiju, važan u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata iz hrane | bademi, banana, smeđa riža, sir, piletina, jaja, rakovi, grašak, cvjetača, leća, bakalar, meso, mlijeko, zobena kaša, soja, orasi, tuna |
vitamin D | sudjeluje u apsorpciji kalcija i fosfora neophodnih za stvaranje kostiju i zubi, sprječava rahitis | ulje bakalara, losos, skuša, srdela, tuna, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice, žutanjak, izlaganje kože sunčevoj svjetlosti |
vitamin E | ima antioksidativno djelovanje, djeluje kao antikoagulans, poboljšava imunitet, sprječava oksidaciju nezasićenih masnih kiselina, vitamina A i C | bademi, šparoge, brokula, repica, kukuruz, lješnjaci, sjemenke i ulje suncokreta, soja, špinat, kikiriki, pšenične klice, jaja |
vitamin K | regulira grušanje krvi, osigurava zdravlje kostiju, neophodan za funkciju jetre | šparoge, brokula, prokulice, kupus, zelena salata, špinat, sir, alge, kravlje mlijeko, žitarice |