fbpx

Ubodi insekata kod djece

0

Toplije vrijeme sa sobom donosi i ubode insekata. Najčešće se radi o bezazlenim ubodima, ali kod određenog broja djece mogu se javiti alergijske reakcije ili neke druge pojave. Najčešće se samo radi o otoku, lokalnom crvenilu i svrbežu. Ukoliko su se ubodi desili na oku ili u blizini usta, često se zna desiti malo jača reakcija.

Neka djeca na ubod insekata reaguju alergijskom reakcijom, pa su sve pojave jače i intenzivnije (crvenilo i bol). U rijetkim slučajevima mogu se desiti pojave po cijeloj koži, ali i reakcija koja može završiti smrtonosno. Simptomi su u tom slučaju: mučnina, poteškoće u gutanju, stezanje i svrbež cijelog tijela. Ovakvi su slučajevi su, zaista, rijetki, pa se ne morate brinuti. Probajte samo u ranim jutarnjim satima i predveče (kada su insekti aktivniji) izbjeći visoku travu ili boravak u blizini rijeke.

Ukoliko je dijete ubola pčela, potrebno je izvaditi žalac koji je ostao u koži. Ukoliko se radi u ubodu ose, njihov otrov je jači pa su i reakcije teže. Ugriz otrovnog pauka može izazvati jače simtome kao što su grčevi, otežano disanje, temperatura. Ukoliko sumnjate na ugriz otrovnog pauka, posjetite doktora. U posljednje vrijeme najviše brige imamo sa krpeljima, jer on može prenijeti različite bolesti. U slučaju ugriza, krpelja treba odstraniti cijelog. Simtome nećete odmah primijetiti, ali nakon boravka u prirodi, obavezno pregledajte cijelu kožu djeteta.

Komentari

Share.