fbpx

Šta sve treba da znate o kupanju bebe

0

Održavanje higijene svih dijelova bebinog tijela od velike je važnosti za njeno ukupno zdravlje. Savjetujemo vas kako da to pravilno činite i kako da riješite uobičajene probleme.

kupanje

Savjeti za kupanje bebe

Dosadna tjemenjača

Iako je koža kod većine beba dobro “podmazana”, ima i onih čija je koža suha, a na njihovoj glavi se po pravilu pojavljuje tjemenjača. Mnoge mame misle da je u pitanju perut, pa preduzimaju mjere kako bi spriječile tu napast, a zapravo se radi o tjemenjači protiv koje ništa ne treba preduzimati. Ako vam ljekar kaže da bi trebalo da odstranite tjemenjaču, onda je dovoljno da “napadnute” dijelove glavice namažete bebi-uljem.

Ne pretjerujte sa kupanjem

Bebe ne treba svakog dana kupati od glave do pete, dovoljno je to učiniti tri do četiri puta nedeljno, dakle, svakog drugog dana. Međutim, postoje dijelovi bebinog tijela koji moraju da se peru i čiste nekoliko puta na dan. To je, prije svega, područje oko piše i guze – ono zahtjeva temeljno čišćenje svaki put kada beba isprlja pelenu, dakle, pre nego što joj stavite čistu. Ljeti se bebe dosta znoje, pa predio ispod vrata treba čistiti nekoliko puta dnevno kako biste sprečili pojavu “znojnica”. Bebino lice, takođe, svakodnevno treba prati, jer se nakon sisanja mlijeko skuplja oko usana, stvarajući pravi “rasadnik” za bakterije. Ako primjetite sitne bijele tačkice na bebinim obrazima i po nosiću (nalik na rosu), nemojte da se uzbuđujete. U pitanju je potpuno bezazlena pojava koja će za nekoliko nedelja nestati sama od sebe.

Lijepe, mamine okice!

Kod sasvim malih beba, suzni kanali još nisu “razrađeni” i sluzokoža očiju veoma je osjetljiva. Zato nije preporučljivo koristiti šampone i kupke najmanje dva mjeseca, jer mogu da izazovu reakciju na koži bebe. U prva dva mjeseca, za kupanje je dovoljna topla voda i vaša nježna ruka. Da biste očistili bebine oči, prokuhajte vodu, dodajte dva do tri cvjetića kamilice, pa kada se ohladi, namočite parče vate u ovu tečnost, dobro je iscjedite pa očistite oko, i to od nosa ka spoljnjem uglu oka.

A uši?

Kao i nosić, bebine uši iznutra se čiste same, tako da nije potrebno da to činite i vi. Dovoljno je da parčetom gaze očistite spoljnju školjku uha i dio iza njega, jer se tu skuplja prljavština. Kao i kod odraslih, i u bebinom uhu stvara se ušna mast, ali ako primetite neki drugačiji iscedak, bebu odmah odvedite kod lekara, jer to može da bude znak ozbiljne infekcije.

Usta i zubići

Pogrešno je mišljenje da se bebini prvi zubići ne moraju čistiti. Da bi ostali što duže zdravi, bebina usta svakodnevno brišite sterilnom gazom umočenom u čaj od kamilice, pa tom prilikom “izglancajte” i zubiće, koliko god da ih ima. Ova procedura neće se dopasti vašoj bebi (nije zabilježen slučaj bebe koja je voljela da joj se čiste usta), ali, ono što se mora – mora se. Kada malo poraste i počne da sjedi, kupite mekanu četkicu za zube, pa joj dajte da se njome igra. Pošto bebe u ovom uzrastu u usta trpaju sve što dohvate, tako će staviti i četkicu, počinjući nesvjesno da se navikavaju na njeno “prisustvo” u ustima.

Crvenilo oko guze

Guza se neće zacrveneti ako se pelene redovno mijenjaju, a cijela “pelenska regija” redovno pere i maže zaštitnom kremom. Međutim, ako koristite platnene pelene, perite ih ekološki ispravnim deterdžentom i nemojte da stavljate omekšivač u vodu za ispiranje. Ima beba koje su alergične na hemijske supstance, pa se ojedu iako ih mame redovno presvlače.

Intimna njega

Kod dječaka, nije potrebno povlačiti kožicu penisa da biste ga oprali i “iznutra”. Kožica je povezana sa penisom sve do uzrasta od četiri godine i svako nasilno povlačenje može da je ošteti. I kod djevojčica redovno treba prati pišu, ali samo spolja, toplom vodom, bez upotrebe sapuna i ostalih hemijskih sredstava.

Pupak

O njezi pupka već je bilo dosta riječi, ali nije suvišno ponoviti: sve dok se pupčana ranica ne zatvori, ovaj dio bebinog tijela ne smije da se pokvasi. Redovno treba mijenjati sterilnu gazu, a ljekaru se treba obratiti samo ukoliko primjetite crvenilo oko pupka ili gnojni iscedak.

Prstići i noktići

Mnoge se bebe rađaju sa prilično dugačkim noktima na prstićima ruku. Nabavite specijalne makazice sa zaobljenim vrhom i redovno ih sjecite, jer bi u protivnom beba mogla da se izgrebe po licu. Ovaj posao najlakše ćete obaviti poslije kupanja, jer tada su noktići veoma mekani i lako se sijeku. Ako je beba nemirna, a vi se plašite da je ne povrijedite, obavite ovaj “delikatan” poslić nakon sisanja kada bude čvrsto zaspala.

Ta nježna i meka koža!

Novorođenčad imaju veoma tanku, nježnu i osjetljivu kožu, pa je treba vrlo pažljivo njegovati. U prvih šest nedjelja nakon rođenja nemojte koristiti kozmetička sredstva, već samo toplu vodu i zaštitnu kremu. U tom periodu bebina koža će “očvrsnuti” i postati otpornija, a kasnije možete da koristite kozmetička sredstva iz neke bebi-linije, po sopstvenom izboru.

“Paperje” na glavi

U prva tri mjeseca bebinog života, nije potrebno da joj perete kosicu šamponom za bebe. Sasvim je dovoljno da joj kosu isperete mlakom vodom. Kasnije, kada beba malo poraste, možete početi da je perete specijalnim, blagim šamponom, koji ne nadražuje kožu glave i sluzokožu očiju. Pošto se mnoge bebe uplaše kada im se sipa voda na glavu, izbegavajte takav način pranja kosice. Umesto toga, pokvasite peškirić mlakom vodom, pa njime blago izmasirajte bebinu glavicu. Obrišite suhim i mekim peškirom, blago tapkajući.

Autor: Life Content

Komentari

Share.