fbpx

ŠTA JE SINDROM NERVOZNOG SRCA?

0

Nedostatak vazduha, osjećaj gušenja, nepravilan rad srca, bol, probadanje u grudima neki su od simptoma koji upućuju na neurocirkulatorne slabosti ili jednostavnije sindrom zamora.

Radi se o blažem poremećaju srčane akcije koji se može vrlo često javiti u svakodnevnom životu, a klinička slika najčešće se mnogo ne razlikuje od pacijenta do pacijenta. Dolazi do poremećene adaptacije srca na fizički napor, a tahikardija je primarni simptom, koji dolazi usljed bilo kakvog opterećenja.

Ono što uslovljava ovaj poremećaj su intenzivna naprezanja, psihička opterećenost-veliki stres, nemaran i neodgovoran odnos prema zdravlju generalno, a najprije neusklađen odnos između obaveza i odmora…Tegobe se javljaju kod muškaraca, žena i djece. Ljekari ponekad, obzirom na tegobe pacijenta, predlažu mirovanje kao da je u pitanju organsko srčano oboljenje.

Tada se kod pacijenta javlja strah od fizičkog napora, a kombinacija straha i fizičke neaktivnosti je pogodno tlo za razvoj kliničke slike nervoznog srca. Ponekad produženo mirovanje, zbog sumnje na bolesti uzrokovane virusima, dovodi do pojave nervoze srca. Stoga, ljekar mora da bude obazriv pri prijedlogu mjera, posebno kod mladih osoba.

Osjećaj gušenja – nedostatak vazduha pri naporu ili pri izlaganju provocirajućim, neugodnim situacijama je takođe jedan od vodećih simptoma. Osjećaj otežanog disanja dovodi do nemogućnosti da se duboko udahne što smanjuje koncentraciju ugljen dioksida, i kao rezultat imamo respiratornu disajnu alkalozu. Ovo uzrokuje blago smanjenje cirkulacije u mozgu, što povećava osjećaj straha, glavobolju, muku, slabost, a ponekad dolazi i do gubitka svijesti. Isto tako respiratorna alkaloza dovodi do pada koncentracije jonizovanog kalcijuma, a kao posljedica nastaju: utrnulost, peckanje prstiju i usana, mišićni grčevi. Često se registruje bol na lijevoj strani grudnog koša, hladni dlanovi, hladan znoj, poremećeno spavanje, slab apetit, poremećeno varenje, često mokrenje,suha usta,crvenilo i drhtavica.

Pacijenti su obično astenične građe – mršavi. Sporije vraćanje ubrzanog rada srca na normalu nakon fizičkog opterećenja je siguran znak nervoznog srca. Krvni pritisak se može povećati pri pregledu ili kod uznemirenosti, ali stalno povišen krvni pritisak se rijetko nalazi.

Ponekad se registruje blagi šum na srcu i diskretne promjene na EKG-u, koje zahtijevaju ultrazvučni pregled srca, rentgen snimanje pluća, test opterećenja, a ponekad i koronarografiju. Zatim, laboratorijske analize zbog moguće malokrvnosti, poremećene funkcije štitne žlijezde, virusne infekcije, prehlade… Kod nervoznog srca rezultati ovih testova i pregleda su normalni.

U liječenju nervoznog srca često mogu da pomognu i sami pacijenti.

Usljed poremećenog disanja, rastućeg straha i glavobolje, stara metoda udisanja prethodno izdahnutog vazduha iz papirne kese, može ublažiti tegobe.
Redovna dozirana rekreativna fizička aktivnost sa postepenim opterećenjem (povećanje dužine staze, brzine hodanja i drugo), takođe pomaže. Liječnici će najčešće ordinirati terapiju kako bi se uravnotežila aktivnost nervnog sistema i srčanog rada.

Ukoliko tegobe potraju duže od šest mjeseci ili slabost duže od 24 sata poslije fizičkog rada, valja razmotriti eventualno i preporuku sedativa. Psihoterapija, individualna ili grupna, takođe pomaže nekim pacijentima.

Pacijenti sa „nervoznim srcem“ mogu voditi normalan život, bez straha od neželjenog zdravstvenog događaja. Do sada nije ustanovljeno da nervozno srce skraćuje život. Pacijenti sa ispoljenim simtomima nervoznog srca po rješavanju psiho – socijalnih problema, potpuno se oporave. Međutim, neki pacijenti ostaju “zarobljeni” u svojim samo nametnutim hroničnim tegobama.

plavapoliklinika.ba

Komentari

Share.