fbpx

Hemangiomi kod djece

0

Hemangiom je dobroćudni (benigni) tumor krvnih sudova. Dakle, NE RADI se o malignim (zloćudnim) tumorima, kako se to nerijetko misli. Kod nas čim se čuje tumor, odmah se misli na najgore! E hemangiomi nisu takvi – radi se o benignim tumorima

Foto:Pixabay

  • Krvni sudovi u hemangiomi su tanki (“prenježni”) pa se u njima nakuplja krv koja im daje jarko crvenu boju.
  • Zašto nastaje

Kao i kod većine tumora – ne znamo tačno! Genetika ima svoj uticaj, ali je mnogo djece kod kojih i porodici NIKO nema hemangiome! Postoje veoma rijetke genetske bolesti (sindromi) gdje su hemangiomi samo djelić kliničkog ispoljavanja bolesti, ali ovo nije ta priča.

  • Gdje se može pojaviti u organizmu

Tamo gdje im krvnih sudova mogu se javiti i hemangiom – to znači svuda! Oni koji se vide su obično hemangiomi krvnih sudova kože (ili sluzokože), a takvi najčešće dovode djecu lekaru. Hemangiomi se mogu javiti i na unutrašnjim organim (jetra je veoma često mjesto), a tada se obično otkriju slučajno – kada se obavi ultrazvični pregled zbog nekog drugog razloga.

  • Smeta li djetetu

hemangiomi-kod-dece-794Ogromna većina djece NEMA tegoba, ali hemangiomi mogu biti estetski problem, ako se jave na nezgodnim mjestima (na licu ili na drugim vidljivim mjestima). Kada su veliki, a nalaze se na rukama ili nogama, mogu ometati djetetove pokrete.   Većina hemangioma su “čvrsti” i ne krvare, ali se može desiti da je hemangiom “trošan” i da se lako povređuje, naročito ako je “na nezgodnom mjestu” i iznad nivoa kože. Ovi hemangiomi traže rano liječenje.

  • Kakva je sudbina hemangima

Srećom, radi se o tumorima koji imaju sklonost ka spontanom nestajanju (regresiji). Tu su statistike različite, ali oko sve trećine hemangioma nestane između sedme i devete godine života. Naravno, svako dijete je priča za sebe, pa ima hemangioma koji nestanu u prvim godinama života, ali i onih koji ostaju za cijeli život.

  • Da li se liječe

Liječenje hemangioma je u rukama dječjeg hirurga! Njima se bave specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pa oni donose odluku o tome da li treba hemangiom liječiti. Obično se hemangiomi prvo prate, da se vidi kako se ponašaju, ali ima i hemangioma koji traže brzu akciju.

www.mojpedijatar.co.rs

Komentari

Share.