fbpx

Amarilis – zasadite ga u zimu i uživajte u cvjetovima u proljeće

0
Vodi porijeklo iz Meksika. Cvijet mu liči na trubu. Cvjetovi mogu biti crveni, krem, ružičasti, bijeli i prugasti. Cvjeta u aprilu ili maju.

Amarilis ima lukovicu, dugo uzano lišće i čvrstu uspravnu stabljiku koja nosi krupne i veoma lijepe cvjetove. U Evropu je donijet iz Južne Amerike pod imenom Amaryllis aulicum poslije Prvog svjetskog rata.

Kako ga uzgajati?

Njega i gajenje amarilisa je laka i jednostavna. U zimu ili u rano proljeće se zasadi plitko (tako da samo pola lukovice bude u zemlji) u saksiju, u laku zemlju, najbolje klijališnu, sa 1/3 listovke, malo strugotine od rogovine i dosta pijeska, i stavi se na toplo mjesto (20-25C). Pri tim uslovima počinje da klija. Kad malo izraste treba početi sa zalijevanjem (nikako prije), i to na taj način što se ispod saksije stavi tacna u koju se nalijeva voda. Saksija se stavlja na svijetlo mjesto, gdje prvo istjera cvijet, pa onda lišće. Što više raste treba ga više zalijevati i češće prihranjivati.

Naročito je važan postupak sa biljkom poslije precvjetavanja. Tada treba umjerenim zalijevanjem održati listove svježim da lukovice mogu nakupiti što više rezervne hrane za naredno cvjetanje. Biljku treba i dalje držati na svijetlom mjestu (na prozoru), a dobro će joj koristiti i zalijevanje đubrevitim rastvorom od rožnog brašna i kalijumove soli.

Kada se listovi prestanu razvijati, tada treba zalijevati sve manje i manje. U fazi početka sušenja listova sa zalijevanjem treba prestati. Sasušene listove treba odstraniti, a saksiju sa lukovicom staviti preko zime na suho mesto gde je ujednačena temperatura od 10 do 12 C.

Razmnožavanje

Razmnožava se dijeljenjem mladih lukovica od starih i sjemenom. Mlade lukovice treba što duže ostaviti uz staru lukovicu od koje su izrasle, da što bolje ojačaju. Sade se najprije u male saksije, čiji gornji otvor ima u prečniku 7×7 cm, a kad se dobro ožile presađuju se u veće saksije. Prilikom presađivanja lukovice se stave samo do pola u zemlju i zalijevaju umereno. Ne zahtijevaju veliku saksiju, ali im treba jaka, plodna zemlja.

U toplijim krajevima tj. priobalju slobodno je možete držati vani, zasađenu u loncima. Samo je nemojte zalijevati zimi, jer će se lukovica smrznuti u slučaju iznenadne niske temperature. Ako je držite u kući tokom zime tj. u doba mirovanja, lukovica bi trebala biti u hladnoj, a ne gijanoj prostoriji. Treba ostati u zemlji jer ne voli uznemiravanje. Presadite je svake druge ili treće godine u veći lonac.

Posljednjih godina u prodaji ima rezanih cvjetova amarilisa koji su zaista lijepi. Ako se odlučite za kupnju rezanog cvijeta prije stavljanja u vodu obavezno stapku odrežite ravno oštrim nožem, a kasnije vodu svakodnevno mijenjajte, jer iz stabljike izlazi sluz.

enterijer.ba

Komentari

Share.