fbpx

Koliko država pomaže bračnim parovima u liječenju neplodnosti?

0

Na žalost, u BiH je evidentan pad nataliteta i pored svih prepreka koje mladim roditeljima stoje na putu ostvarivanja sna veliki problem u našoj državi je i neplodnost bračnih parova. Iako ne postoji sveobuhvatna statistika, prema nekim procjenama u BiH 15 posto bračnih parova koji žele imati potomstvo ne mogu to ostvariti zbog neplodnosti jednog ili oba bračna partnera. Unatoč činjenici da su ti podaci prilično visoki i značajni, pitanje neplodnosti je tabu-tema i o njoj se u bh-javnosti nikako ne govori ili vrlo malo. Zbog svih ovih činjenica država bi trebala stati uz parove koji žele potomstvo, te im pružiti svu potrebnu pomoć. Sada u Federaciji BiH takvi bračni parovi svoju bitku vode sami, bez ikakve pomoći države.

Docent dr. sci. Zulfo Godinjak, stručnjak za probleme endoskopskih operacija, probleme neplodnosti i liječenje žensko-muškog steriliteta na Ginekološko akušerskoj klinici Kliničkog Univerziteta u Sarajevu ističe da je sa stručnog i kvalitativnog stanovišta, vantjelesna oplodnja naše Klinike za ginekologiju i akušerstvo u rangu razvijenih evropskih klinika. Uspjeh je oko 15% pa i do 20% , ali KCUS za sada nema materijalne, ni finansijske uslove za formiranje vlastite banke za pohranjivanje duboko zamrznutih muških i ženskih spolnih ćelija, embrija i drugih reproduktivnih faktora. Medikamenti za vantjelesnu oplodnju koštaju oko 2500- 3000 KM. Kod nekoga uspjeh je iz prvog pokušaja , a kod nekih parova iz više pokušaja, što zavisi od starosne dobi pacijentice, a i od nekih drugih faktora.

Uzroci neplodnosti

Iako je ranija granica bila dvije godine, ukoliko žena ne zatrudni u roku od godinu dana redovnih i nezaštićenih seksualnih odnosa, sa stručnog aspekta smatra se da se bračni par treba podvrći medicinskom ispitivanju kako bi se ustanovilo na čijoj strani postoji reproduktivna nesposobnost. U ljekarskoj praksi danas se najprije provodi ispitivanje muškarca, a onda nešto složeniji ljekarski pregled žene, koji obuhvata analizu hormona, maternice, prohodnost jajovoda…

Govoreći o uzrocima neplodnosti dr. Godinjak ističe da je uzrok oko 40% žena, 40% muškarac a 20% oboje. Kod žene najčešći uzrok neplodnosti su upalne promjene na genitalnim organima. Također, infekcije su veoma opasne i ostavljaju drastične posljedice. Postoji hormonalni razlog steriliteta, a životna dob je bitan i limitirajući faktor plodnosti. Savremen način života uticao je da žene rađanju pretpostave sticanje visokog obrazovanja i poslovne karijere, međutim, čini se da nisu ni svjesne koliko njihova dob utiče na reproduktivnu sposobnost uopće, pogotovo kod vantjelesne oplodnje. Već nakon 35. godine rapidno pada stepen plodnosti i mogućnost da žena ostane trudna, čak i putem vantjelesne oplodnje, zato što se potencijal jajnika i njihov ovarij, bez obzira što biološki sat žene i dalje kuca, brzo troši, različito od osobe do osobe – kod nekih žena već sa 30 godina starosti, a kod nekih kasnije”, objašnjava dr Godinjak.

Muški sterilitet konstatuje se kada u organizmu postoji veoma malo spermatozoida koji su ili nepokretni ili nedovoljno pokretni, pa se kod asistirane oplodnje, riječ je o metodama inseminacije ili vantjelesne oplodnje, koristi mikroinjekcija. Muški sterilitet može prouzročiti i prekomjerno pušenje, alkoholizam, grube fizičke povrede genitalnih organa itd. Sa medicinskog stanovišta i dan-danas zaušnjaci su kobni za muškarčevu plodnost, jer ostavljaju krupne posljedice na testise te izazivaju i druge probleme. Evropske zemlje plaćaju parovima dvije do tri potpomognute oplodnje za željenu trudnoću, pa i više, i sve države bivše Jugoslavije i Republika Srpska izdvajaju novac za jednu potpomognutu oplodnju, samo u Federaciji BiH za takve parove nema apsolutno ništa.

Za ovaj problem, velika pomoć je  da država, odnosno zdravstveno osiguranje, stanu iza parova koji se liječe od bračne neplodnosti, a naš cilj je animirati ne samo stručnjake iz ovoga područja medicine, nego i cjelokupnu javnost kako bi se o problemu neplodnosti javno i otvoreno progovorilo.

Asima Mujacic, urednica GuGu.ba

source: istanbul beylikdüzü escort

Komentari

Share.