fbpx

Ljeto je savršeno vrijeme: Kada i kako odviknuti bebu od pelena

0
Ono što trebate znati jeste da ne trebate insistirati na odvikavanju od pelena ako dijete još nije spremno, ali kada jednom počnete s tim nemojte više koristiti pelene nakon početka postupka odvikavanja.

Najpametnije je da bebu počnete odvikavati u ljetnim mjesecima, jer su djeca uglavnom laganije obučena pa im je samim tim lakše prevući i odjeću. Za ovu avanturu odaberite dan kada ste kod kuće sa djetetom, idealno bi bilo za vikend ili neki drugi dan odmora.

Pođite zajedno s djetetom u kupovinu tute i pustite ga da sam izabere boju koja mu se najviše sviđa. Tutu stavite u toalet kako bi se dijete naviklo da je to mjesto gdje će obavljati nuždu.

Prije odvikavanja s djetetom razgovarajte o obavljanju nužde bez pelena. Zatim mu skinite pelene i stavite dijete da sjedi na tuti, pozovite ga da urinira svakih 15 do 30 minuta. Ako slučajno umokri gaćice, samo ih presvucite i pravite se kao da se ništa nije dogodilo.

Svaki put kada dijete izvrši nuždu u tuti pohvalite ga. U danima odvikavanja budite kod kuće kako bi dijete moglo što češće otići na tutu. Slobodno pustiti i da stariji braća i sestre, bake i djedovi učestvuju u odvikavanju. Ipak noću djetetu stavite pelenu.

Na taj ćete način minimalizirati stres od odvikavanja.

Izvor: klix.ba

Komentari

Share.