Praziluk mi nije oduvijek bio omiljen. Pokušavam da se sjetim kako su ga mama i baba spremale, ali ne mogu. Znam da ga je baba uvijek dosta sijala i da ga niko nije htio jesti. Vjerovatno ga je dugo kuhala u obliku nekog čušpajza. Na taj način se mnoge vrste povrća unište i dobiju neki bezveze ukus. Ali, jednostavno, tako se tada radilo. Baba nije imala vremena za neko fino kuhanje. Čekala je bašta, krave, kokoške, svinje, njive… I onda ona sve ubaci u lonac, stavi na smederevac i krčka li krčka. Nekim jelima to dugo kuhanje odgovara i zato je moja baba pravila najbolji pasulj i supu na svijetu…
U međuvremenu smo i ja i mama i seka otkrile milion načina za pripremu praziluka koji će nam se dopadati. Joja će uskoro gostovati i kod mene, na blogu, baš sa nečim od praziluka.
Jedva čekam…
Meni posebno draga Milica sa bloga Na tanjiru je odabrala ovu, očigledno, svima omiljenu namirnicu kao temu igrice Ajme, koliko nas je! Ja sam planirala napraviti više stvarčica sa prazilukom, ali nisam stigla. Recept koji prilažem je inspirisan receptom iz knjige ‘Plenty‘ koja je jedna od rijetkih kuhara koji su me zaista, ali zaista oduševili i utjecali na mene… Obično, vjerovatno kao i vi, listam kuhare, divim se nekim fotografijama i nekim receptima, ponešto isprobam, ali ostanem manje-više ravnodušna. Ova knjiga je baš, baš dobra! Skroz je po mom ukusu! Recepti su maštoviti, puni ukusnog, sezonskog povrća, sastojci sjajni… Podstakli su me da sama smišljam neke kombinacije.
SASTOJCI:
– 4 manja praziluka ili 2 normalne veličine
– 2 glavice luka
– 120 ml maslinovog ulja
– 1/4 kašičice tucane paprike
– šaka celerovog lista
– 1/2 kašičice mljevenog korijandera
– 1/2 kašičice mljevenog kumina
– 1/4 kašičice kurkume
– prstohvat cimeta
– 1/2 kašičice šećera
– 1/2 kašičice soli
– 1 bjelance
– 100 g brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 1 jaje
– 160 ml mlijeka
– 50 g otopljenog putera
IZRADA:
Isijecite praziluk na kolutove. Upotrijebite bijeli i svijetlozeleni dio, mada možete i listove. Isperite isječen praziluk i stavite na čistu krpu da se prosuši. Isjeckajte luk na sitne kockice.
Sipajte pola količine ulja u tiganj i dodajte praziluk i luk. Dinstajte na umjerenoj temperaturi oko 15 minuta, dok povrće ne omekša. Omekšalo povrće prebacite u činiju, dodajte tucanu papriku (ili čili), sitno sjeckan celerov list, začine, šećer i so. Promiješajte i ostavite da se ohladi.
Umutite bjelance u čvrst snijeg i umiješajte u prohlađeno povrće.
U drugoj činiji izmiješajte brašno, prašak za pecivo, jaje, mlijeko i istopljen puter. Dodajte ovo tijesto i smjesu povrća i bjelanaca i lagano sjedinite kašikom.
Zagrijavajte dvije po dvije kašike preostalog ulja u teflonskom tiganju i na zagrijano ulje sipajte po kašiku pripremljene mase. U jednu turu stanu 4 uštipka, ali to zavisi od veličine tiganja. Pržite ih oko 2-3 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu boju. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće. Za svaku turu dodajte još dvije kašike ulja i ostavite da se zagriju. Možete koristiti i klasični tiganj, ali će vam trebati malo više ulja.
Služite ih tople sa nekim hladnim sosom. Ja sam ih služila uz jedan odličan dip od spanaća, a recept za njega će biti u novom Mezzeu koji uskoro izlazi.
Izvor:
http://mimiskingdom.com/
https://www.facebook.com/mimiskingdom/
https://www.instagram.com/mimiskingdom/
https://plus.google.com/117670917259775328773
https://www.pinterest.com/milkica/