Način na koji smo jeli ćevape do sada se nije mijenjao.
Ako odeš u ćevabdžinicu naručit ćeš deset u pola s lukom ili koliko možeš pojesti. Ako si na roštilju kod prijatelja ili s porodicom pojest ćeš koliko možeš, neki 30 neki 5, ali gdje god da jeli uvijek je pripremljeno na isti način, na roštilju ili isprženo u tavi.
Obzirom da mi nekada dosadi jesti ćevap na isti način, odlučio sam napraviti nekoliko novih recepata za ćevape. Danas jedemo ćevape na meksički način.
Sastojci:
– ćevapi
– tortilje
– paprike
– sos
– fajita začin
– luk
– Zdenka sir s feferonima
Krenimo od početka. Kako bi sami ćevapi imali drugačiji okus, prvo ćemo ispržiti luk. U vok ili tavu zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk i posolite. Luk ćete pržiti dok ne dobije smeđkastu boju. Na to ćete dodati ćevape i pržiti. Kada budu gotovi, ćevape izvadite iz voka ili tave, te dodajte papriku i fajitas začin, ali ne pretjerujte. Tada ćete u vok ili tavu dodati sos. Za ovo jelo sam koristio (azijski) sweet & sour sos.
Dok se paprika prži, u već zagrijanu rernu stavite tortilje, ali ih prvo pokvasite. Držite ih u rerni 30 sekundi. Iako ovo možete raditi u mikrovalnoj, bolji je efekat u rerni.
Tortilju izvadite iz rerne i namažite sa Zdenka sirom. Na to stavite papriku pa ćevape i umotajte. Ukoliko volite, dodajte malo dimljenog sira.
Ćevapi na meksički način su preukusni i možete ih napraviti već danas.
Uživajte!