fbpx

Kako se vaše dijete ponaša u javnosti?

0

Dok stojite u redu na kasi u prodavnici, vaš sin vam traži da mu kupite lizalo. “Jedno si već dobio danas”, odgovarate mu, svjesni da će to izazvati njegov buran plač i da će svi početi buljiti u vas.

Neugodno vam je zbog toga i po hiljadu puta u istoj ste nedoumici: trebate li popustiti njegovom zahtjevu i kupiti mu još jedno lizalo kako biste prekinuli glasan plač ili ostati kod svog stava, dok oči uperene u vas govore “kakva to žena ne može kontrolisati vlastito dijete?”. Svi su roditelji, prije ili kasnije bili suočeni sa ovim problemom.

Evo nekoliko savjeta stručnjaka:

1. Predvidite pitanja

Obavijestite dijete o tome gdje idete i šta ono može očekivati. Na primjer, posjećujete li prijateljicu u bolnici, recite djetetu da idete u zgradu koja ima poseban miris, zatim mu dajte da pomiriše bočicu alkohola kako bi steklo pojam o tome. “Što više osjetilnih detalja ponudite djetetu, to bolje”, tvrde stručnjaci.

2. Ponesite igračku

Prije nego napustite kuću, kako biste s djetetom nešto obavili, stavite u torbu njegovu omiljenu slikovnicu ili igračku. Ako vaše dijete počne plakati i gnjaviti, izvadite igračku iz torbe i pokušajte mu odvratiti pažnju. I posjetite ga na kućno pravilo da se treba igrati tiho. Dok mu govorite, čučnite kako biste bili na dječijoj razini i govorite tiho i nježno.

3. Prihvatite mogućnost odlaska

Kada ništa ne uspijeva i vaše dijete se na javnom mjestu ponaša nemoguće, još uvijek možete otići. “Odete li prije nego što scena postane ružna, vašem djetetu neće u pamćenju ostati neugodna uspomena. Ako budete čekali do tačke s koje nema povratka, tj. Do trenutka kada se vaše dijete više ne može smiriti, ono će to mjesto zapamtiti kao ono gdje je izgubilo kontrolu nad sobom i svaki put kada se budete na njega vraćali, cijela scena će se ponoviti”, tvrde stručnjaci.

4. Pohvalite dobro ponašanje

Djeca imaju potrebu da budu nagrađena i ohrabrujuće riječi znače im zaista mnogo – pogotovo kada se trude biti dobra. Kažite im nešto poput: “Tako si pažljiva. Ponosna sam na tebe.” Ili “Ovo poslijepodne bilo nam je jako lijepo”. Djeca uvijek traže roditeljsku pažnju, zato im dajte kredit koji zaslužuju.

Izvor: ljepota.ba

Komentari

Share.