fbpx

Značaj škole za trudnice

0

Prepoznati značaj škole za trudnice je od esencijalne važnosti za svaku buduću majku. Ona omogućava najbolji način pripreme trudnice za porod, omogućava kvalitetnu edukaciju trudnice kako bi mogla da prati svaku fazu poroda, uči vas da aktivno učestvujete u samom činu poroda, obezbjeđuje vam sigurnost da bez straha i panike krenete da rodite svoju bebu. Da biste se što bolje pripremile za dolazak vaše bebe, te za lakši i sigurniji porod tu je za vas škola za trudnice ispred J. U. Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo.

Obuka trudnica započinje ulaskom u treći trimestar uz neophodnu saglasnost ljekara, te trudnica ne snosi nikakve troškove plaćanja škole. Sam početak obuke trudnica obuhvata teorijski dio upoznavanja sa stanjem trudnoće, prvim znacima poroda i toka poroda, kao i vježbanje.

Bio Save kompanija prepoznala je značaj škole za trudnice, te za naše drage buduće mame, koje učestvuju u školama za trudnice širom Kantona Sarajevo, omogućila je jedinstveni popust u iznosu od 100 eura za pohranjivanje matičnih ćelija Vaše bebe u najboljoj njemačkoj banci VITA34. 

Program vježbi obuhvata vježbe disanja, mišićne relaksacije, fizičke vježbe, a od trideset šeste nedjelje i vježbe napinjanja, ukoliko trudnica nije pod terapijom, te je dobila od ljekara pismeno odobrenje.

„Pravilna i blagovremeno sprovedena edukacija trudnica može da pomogne u prevazilaženju straha od poroda i porodnih bolova. Upoznavanje sa fiziologijom trudnoće i mehanizmom poroda, nastankom kontrakcija, njihovom ulogom u porodu i načinima savladavanja žena dobija samopouzdanje koje joj pomaže da porod doživi kao prijatno iskustvo, a ne kao  neprijatnost  i bol.“ – Glavna sestra – Sadiha Dervišević, dipl.med.sestra

Kroz program škole, trudnice se pripremaju, pored psihofizičke pripreme (poboljšanje koncentracije, uspješne relaksacije i primjene određenih tipova disanja), i za prve korake materinstva, te za period koji ih čeka poslije poroda (dojenje i problemi koji se nameću.

„Kao sestra koja vodi psihofizičku pripremu trudnica za porod moram naglasiti pozitivan stav ljekara i ustanova koji su prepoznali važnost dobro pripremljene trudnice. Sva saznanja stečena tokom psihofizičke pripreme olakšavaju porod. Majka rođenje svog djeteta doživljava svjesno i smireno, ponosna što je sama doprinijela da joj najradosniji trenutak ostane u lijepoj uspomeni. Ali za njega se mora potruditi, on se mora naučiti.“ – Medicinska sestra Sabaheta Nogo

Da bi se trudnice dobro pripremile za porod, potrebno je da se tokom trudnoće spremaju fizički – kako bi stekle kondiciju, i psihički – da bi se oslobodile straha od poroda i nepoznanica vezanih za njega. Dobro pripremljena trudnica zna kako treba da reaguje u određenoj fazi poroda – i tako pomogne i sebi i bebi.

Više informacija svakako možete dobiti na školi za trudnice Kantona Sarajevo.

 18-sala-za-psihofizicku-pripremu-trudnica 23-sala-za-psihofizicku-pripremu-trudnica-i

vaucer-222

 

Komentari

Share.