fbpx

Životni stil prije začeća itekako može utjecati na dijete

0

Stručnjaci su u dva navrata analizirali životni stil 509 žena u dobi od 18 do 42 godine u Velikoj Britaniji i Australiji tri mjeseca prije nego su začele. Kako su naveli, vrijeme prije začeća nije obuhvatilo mjesece i godine u kojima su pojedinci tek dolazili do idealnog nivoa zdravlja prije začeća. Analize su pokazale da čak 96 posto njih ima manji nivo željeza i folata nego što bi trebale imati.

“Period prije samog začeća je kritičan jer prekomjerna težina, loš rad metabolizma i loš način prehrane kod roditelja može kasnije izazvati hronične bolesti kod njihovih mališana, što znači da bismo trebali ponovo preispitati politiku javnog zdravstva kako bismo smanjili rizik od obolijevanja”, rekla je voditeljica studije, profesorica Judith Stephenson.

Iako su mnogi od nas svjesni lošeg utjecaja alkohola i cigareta na dijete, dodaje profesorica, malo ko zna da i prehrana utječe na buduće potomke. Prijašnja istraživanja, navodi Independent, potvrdila su povezanost pretjeranog unosa kofeina, alkohola, pušenje, pretilosti i neishranjenosti s razvojem kardiovaskularnih, metaboličkih, imunih i neuroloških bolesti djeteta u djetinjstvu i odrasloj dobi.

Izvor: net.hr/

Komentari

Share.