Želite da vaše dijete izraste u sretnu i zadovoljnu osobu? Onda mu nipošto ne branite ovih devet stvari

0

Možete postići samo suprotan efekt i dobiti potpuno nesigurnu i nesretnu osobu

Većina roditelja misli da će postavljanjem granica njihovo dijete biti sigurnije i smirenije, no jedno su zdrave granice, a drugo su granice kojima usporavate djetetov rast i razvoj na svim razinama.

1. Postavljati pitanja

Dijete kroz pitanja uči o svijetu, sebi i svemu što ga okružuje pa je dosta neodgovorno od roditelja kada ga ušutkuju ili se čude kada im njihov mališan postavi neko ‘čudno’ pitanje poput ‘Otkud dolaze djeca?’. Možda u tom trenutku nemate vremena odgovoriti mu, ali važno je stalno razgovarati s djetetom i poticati ga da razvije svoj stav prema stvarima. Znači, ne nametati mu svoj kao jedini ispravan, već ga naučiti da kritički promišlja o svemu.

2. Plakati

Ako vaše dijete plače, upitajte ga što ne valja i kako se može popraviti to što ga muči. Nipošto mu nemojte reći da velika djeca ne plaču jer mu tako samo pokazujete da skriva svoje emocije. Plakati nije sramota!

3. Pravo na vlastite stvari

Koliko je važno naučiti dijete da dijeli, toliko je još važnije objasniti mu da je sasvim u redu ako ne želi dati svoju igračku drugom djetetu. Jedno je biti egoističan i škrt, a drugo imati pravo na vlastite stvari koje ne moraju završiti u tuđim rukama.

4. Reći ‘ne’

Mnogi roditelji nisu svjesni da ne posjeduju svoje dijete i da ih ono ne mora beskompromisno slušati jer će tako odgojiti beskičmenjaka kojeg će drugi iskorištavati. Kompromis je važan i u odnosu s djetetom, a vaši argumenti poput ‘napravi to jer sam ja tako rekla, jer sam ja tebe rodila’ suludi su i totalno bez pokrića. Kao što vaše dijete treba poštovati vas, tako vi trebate i njega, a poštovanje se ne stječe rođenjem nego primjerom.

5. Biti glasan

Neka skače, neka se glasno smije, neka plače… Sve je to dio odrastanja i to je zapravo jedini period života kada im to nitko neće zamjeriti.

6. Bojati se

Svako dijete se boji nečega, a vi ste tu da im budete podrška i da kroz vaš opušten stav i riječi shvate da se nemaju čega bojati.

7. Imati tajne

Što su djeca starija, to trebaju više privatnosti. Naravno da trebate znati što se događa u njihovom životu, ali nemojte prijeći granicu i čitati im dnevnike, upadati u sobu ili im prigovarati ako imaju dečka/curu.

8. Osjećati ljutnju ili ljubomoru

Niko nije rođen apsolutni pozitivac koji svemu pristupa poput mimoze pa je normalno da dijete iskusi negativne osjećaje. Nije ih dobro naučiti da smiju izražavati samo ‘dobre’ osjećaje, već i one ‘loše’.

9. Griješiti

To se posebno odnosi na ocjene u školi oko kojih smo svi imali pritisak kao djeca. Loše ocjene ne znače da je dijete glupo ili neodgovorno; možda samo sporije uči ili je temeljitije, za što profesori obično nemaju živaca. Isto tako, pustite ih neka griješe i uče na svojim greškama, neka padaju i neka se dižu, a vi im samo pružite ruku 😉

Izvor: net.hr

Komentari

Share.