Zbog čega je važno da se djeca sama oblače?

0

Da li se vaš mališan sam oblači? Ako želite da dijete bude samostalno, morate da ga pustite da se “kali” na sitnicama, a jedna od takvih je upravo oblačenje.

Da bi vaše dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dopustite da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenje, ishrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dopustite djeci da se sama snađu i pronađu rješenja u takvim situacijama, pomažete pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

“Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica”, tvrdi dr Karen Ruskin, porodični terapeut.

Djeca teže nezavisnosti, pa ne čudi njihova želja da u januaru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dopustiti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade ličnost i samopouzdanje.”

Ruskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je veoma važna. Zato ona savjetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će da obuku, ali i da im dopuste da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to da bude uvijek, ali svaki drugi dan je poželjno.

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

Komentari

Share.