fbpx

Zašto se moja beba znoji tokom spavanja?

0

Mnogi roditelji postanu panični kada primjete da se njihova beba preznojila u toku noći, ali prema mišljenju pedijatrice Edne L. Telo, nemate razloga za brigu. Tjelesnu temperaturu kontroliše nervni sistem koji, kao i mnogi drugi dijelovi tijela vaše bebe nije razvijen u potpunosti. Baš kao što je slučaj i sa odraslim osobama, neke bebe se prirodno više znoje od drugih.

Evo nekoliko razloga zbog kojih vaša beba može da se znoji u toku noći:

1. Bebe provode mnogo više vremena u dubokom snu

Iako ste vjerovatno iznenađeni ovom tvrdnjom, budući da znate da je vaša beba u stanju da se probudi gotovo 20 puta u toku noći bez ikakvog problema, činjenica je da bebe, za razliku od starije djece i odraslih provode mnogo više vremena u dubokoj fazi sna. Iz tog razloga one se ne pomijeraju i ne okreću kao mi, pa se samim tim više i znoje.

2. Znojne žlezde kod beba se nalaze na glavi

Zvuči nevjerovatno, ali je istinito! Bebe, za razliku od odraslih, nemaju znojne žlijezde ispod pazuha. Umjesto toga, njihove žlijezde se nalaze na glavi i mogu izazvati prekomjerno znojenje, posebno noću kada ne pomjeraju glavu kao kada su budne.

3. Bebi je previše toplo

U strahu da im se beba ne prehladi, mnogi roditelji često pretjeruju sa oblačenjem i prekrivanjem bebe u toku noći. Međutim, osim što beba može da se preznoji, to može povećati rizik i od Sindroma iznenadne smrti (SIDS). Stručnjaci kažu da bi idealna temperatura sobe u kojoj beba spava trebalo da bude između 20 i 22 stepena. Pored toga, kako napominje doktorka Telo, ćebići, jorgani i ostali prekrivači često mogu ometati bebino disanje. Kada je napolju hladno, najbolja opcija je vreća za spavanje, a tokom toplijih mjeseci najbolje je bebi obući lagani kombinezon ili bodić.

4. Beba ima neki zdravstveni problem

Znojenje kod beba je vrlo često i uglavnom nema razloga za brigu. Međutim, ukoliko primjetite da se beba znoji, trebalo bi i da povedete računa da li postoji još neki simptom koji bi mogao da ukazuje da beba ima neki zdravstveni problem za koji je potreban medicinski tretman.

Slip apnea je poremećaj disanja koji često uzrokuje vrlo glasno hrkanje, kao i noćno znojenje, a obično se javlja kod prevremeno rođenih beba. Epizode prestanka disanja u toku spavanja traju najčešće od 15 sekundi pa i do cijelog minuta. Svaki prestanak disanja se ubrzo završava naglim buđenjem i početkom spontanog disanja.

Kongenitalna bolest srca

Ukoliko se vaša beba ne znoji samo tokom noći, već i tokom obroka i igre, možda bi trebalo da provjerite da nisu u pitanju urođene srčane mane.

Hiperhidroza

Hiperhidroza ili prekomjerno znojenje, a znoj se može javiti po koži u vidu osipa po vratu, leđima, ramenima, iza ušiju, po licu, na dlanovima i tabanima. Hiperhidroza je stanje koje može biti urođeno, odnosno prisutno od rođenja, pa se samim tim uočava već u vrlo ranom uzrastu. Isto tako, može se javiti u bilo kom uzrastu. Kod hiperhidroze događa se da su znojne žlijezde pretjerano stimulisane da proizvode znoj zbog pretjerane aktivnosti simpatičkog nervnog sistema.

www.yumama.com

Komentari

Share.