Zašto moja beba ne voli društvo drugih beba i male djece?

0

Negdje oko 6. mjeseca bebe počinju razvijati strah od nepoznatih ljudi, pa u prisustvu odraslih čija lica nisu mama, tata, braco, seka ili baka, mogu biti uznemirene, plačljive i intenzivno tražiti blizinu roditelja.

No neke bebe na jednak način reagiraju na “male ljude” svoje veličine, odnosno na druge bebe i malu djecu. To mamama nije drago jer bi željele da se njihove bebice od malena druže i imaju frendiće svoje dobi još dok su u pelenama.

Što se zapravo događa u tim malenim glavicama, kada odbijaju društvo drugih beba?

Osim straha od nepoznatih lica i pojava, mnoge bebe reagirat će negativno na druge bebe zbog toga što su pretjerano stimulirane. Bebe vrlo lagano i brzo postaju prestimulirane zato što nisu dovoljno zrele da “probave” sve informacije koje dobivaju putem osjetila – sve zvukove, boje, prizore, teksture…

Bebe mlađe od 6 mjeseci mogu negativno reagirati i zbog previše novih lica koje im dolaze preblizu, bez obzira radi li se o odraslim osobama ili drugim bebama.

A tu je i već spomenuti strah od nepoznatih osoba – instinktivna reakcija evolucijski ugrađena u svakog čovjeka. Taj strah tjera bebu da se drži u blizini mame baš u vrijeme kada počinje učiti kako se samostalno kretati. Ovaj instinkt omogućuje bebama da ne odlutaju predaleko od roditelja dok u narednim mjesecima istražuju svoju okolinu.

Stoga, ako primijetite da beba postaje razdražljiva i nervozna, vjerojatno joj je dosta druženja i prestimulirana je ili pak se boji neke nove situacije. Ono što je najbolje napraviti u tom trenutku je uzeti bebu u naručje i dati joj malo “odmora” od druženja s ljudima kojima ste okruženi. Maknite se od drugih osoba, prošećite malo s bebom u naručju, dajte joj mir i tišinu da se umiri od svih dojmova.

Isto tako, kod upoznavanja novih ljudi, odraslih, beba i djece, držite bebu u naručju i postepeno ju uključujte u društvo ili aktivnost. Dajte joj vremena da sve dobro prouči i da se opusti prije nego je date nekome u ruke ili je okružite drugim bebama i djecom.

To što pokazuje negodovanje u društvu drugih beba i djece, ne znači da će vaš sin ili kćerka odrasti u neprilagođenog individualca, već samo to da nije siguran ili sigurna što da radi i kako da se ponaša u društvu svih tih novih lica, a posebno ako ga ta nova lica diraju ili mu uzimaju igračku.

Izvor: http://klinfo.rtl.hr

Komentari

Share.