fbpx

Zašto bebama ne teku suze kada plaču?

0

Novopečeni roditelji često su zbunjeni. Promijenili su bebi pelenu, nahranili je, ali ona i dalje ne želi spavati, nego neutješno plače. Lice bebe je u grču, oči su joj zatvorene, počinje se crveniti i viče iz petnih žila.

Sigurni ste da joj ništa ne nedostaje, ali ne idu joj suze pa je normalno upitati se manipuliše li vama. Odgovor je – ne. Novorođenčadi ne suze oči kad plaču jer im se suzni kanal još uvijek razvija nakon rođenja. Pedijatrica Tanya Remer Altmann pojasnila je da je potpuno normalno da bebama ne idu suze prvih nekoliko mjeseci nakon rođenja. Kod većine će se pojaviti otprilike s dvije sedmice, ali moguće je da će razvoj suznog kanala potrajati i do drugog mjeseca starosti, prenosi Index.hr.

”Žlijezde u obliku badema sjedaju na svoje mjesto u gornjem kapku, a one stvaraju suze za podmazivanje oka. One se istiskuju u suze, a onda prolaze kroz suzne kanaliće”, rekla je oftalmologinja dr. Philipa Sharwood. Zbog toga bebe u prvim sedmicama života ne proizvode suze, a ljekari ne znaju zašto se bebe ne rađaju s tom funkcijom. ”Može doći i do začepljenja suznog kanala pa ga je tada potrebno nježno masirati i istiskivati nakupljenu tekućinu, a ponekad čak i lijekom riješiti problem”, kažu stručnjaci.

Prvi simptom su krmeljave oči, a može se pogoršati ako je beba bolesna ili tokom hladnijeg vremena kad se proizvodnja suza povećava. ”Oči beba mogu biti ljepljive ili ružičaste kada se probude. To može biti znak začepljenog suznog kanala, ali i konjunktivitisa, pa je potrebno obratiti se ljekaru za pomoć”, zaključuju. Funkcija suza kod svakog čovjeka je štititi oko od infekcija, prašine i isušivanja.

Komentari

Share.