fbpx

Zaštitite se od usporedba s ostalim mamama

0

Jednostavno je nemoguće ne primijetiti kako se 5 mjesečna beba vaše prijateljice već smiješi a vaša još ne… Ali za to trebamo okriviti i naše instinkte preživljavanja.

Nama je normalno da guramo našu djecu u “nadmetanje” jer su i djeca naših predaka morala biti dovoljno snažna i jaka da bi istrgnula onaj posljednji komadić mesa iz ustiju svojih suparnika. Normalno je da želimo da naša djeca steknu tu sposobnost i zato se mi nadmećemo da steknemo potvrdu sigurnosti.

Prekretnice u razvoju

Bebe se jako razlikuju kad se radi o prekretnicama kao npr. kako dijete sjedi, puže ili hoda. U ovu zamku možete upasti vrlo lako! Dok neke bebe tu prekretnicu dostignu s 10-ak mjeseci, neka je ne moraju dostići i do 18 mjeseci. Ali, sva su djeca različita i to nikako ne znači da će tako biti cijeli život – da će neki biti napredniji…

Kao mame smo prisiljene uočavati svaki napredak ili problem tijekom bebinog razvoja i pravovremeno potražiti adekvatnu pomoć. Zato nije čudo da stalno vodimo brigu o tome što je normalno a što nije. Da bi se umirili, budite svjesni činjenice da ako se vaše dijete normalno razvija, neka mala “kašnjenja” u dostizanju prekretnica u razvoju sigurno neće utjecati na njegov daljnji rast i razvoj. Neka djeca prije prohodaju, neka prije propričaju.

“Moja beba spava cijelu noć!”

Kada se susretnu dva mlada roditelja očito je koje će prvo pitanje biti: spava li tvoje dijete cijelu noć? No, nažalost nije uvijek tako. Neke bebe spavaju svoj san, neke se bore sa svojim noćnim rasporedom i svaki dio njihova tijela vrvi energijom.

Vrlo je teško vladati nelagodom kada vaša beba ne spava a vaša vas prijateljica vas uvjerava kako njena beba spava cijelu noć. Nije vam jasno iz kojeg je to razloga ali to je jednostavno tako.

Baš kao i prekretnice u razvoju, navike u spavanju su različite – ono što odgovara jednoj bebi ne mora nužno odgovarati i drugoj. Možete zamoliti prijateljicu da vam objasni kako joj uspijeva uspavati bebu ali to vas može još više oneraspoložiti kad shvatite da i vi vašu bebu stavljate na spavanje na isti način a da to ne pomaže. Međutim, prihvatite tu činjenicu – lakše će vam biti. Umjesto da se usredotočite na vašu bebu, posvetite pažnju sebi da i vi dobijete dozu svog sna.

Usporedbe ponašanja

Naša djeca pripadaju nama ali to ne znači da nam pripada i njihov temperament! Poput boje očiju i njihova osobnost je urođena ali teško je ne posramiti se kada naša djeca histerično plaču u trgovini ili ne vole prisustvo drugih ljudi.

Puno smo se puta susreli s djecom koja mirno sjede i igraju se, crtaju i druže. Ali isto tako, susreli smo se puno puta s djecom koja se s istim tim bojicama igraju na drugi način – bacaju ih okolo. Opustite se, to je potpuno normalno ponašanje jer, vjerujte, i takva se djeca zapravo zabavljaju samo što imaju daleko više energije nego mirnija djeca i zato im treba vaša pomoć. Odvedite ih u park da se istrče. Njihov dan mora biti energičan kako bi potrošili taj višak energije i kako bi na kraju dana mogli zadovoljni (i umorni) zaspati.

Naravno da morate koristiti disciplinu ili blage korekcije u ponašanju vašeg djeteta kada namjerno učini nešto ružno, neugodno ili opasno i dati mu neke obrasce ponašanja bilo ono tek prohodalo, predškolske dobi ili je već odraslije dijete.

Ali kada se radi o djetetovoj osobnosti obično i jednostavno prihvaćanje je ključ uspjeha, ako ste vi društveni tip a vaše dijete je sramežljivo ili ako vi uživate u športovima ali vaš mališan se posramljeno odmakne od lopte, možda ćete se morati malo prilagoditi i naučiti razumjeti ga i poštovati njegovu osobnost. I ne zaboravite da je to najbolji dar koji možete pokloniti svom djetetu!

Usporedbe u odnosima

Nova beba može biti veliki napor u odnosima s vašim partnerom a imajući prijateljicu koja ima “savršenog” supruga neće umanjiti vaš problem.

Postoje parovi gdje oba supružnika preuzimaju i dijele sve obaveze poput pospremanja kuće, pripreme hrane, brige o djetetu itd. Ali, postoje i oni parovi gdje se samo jedan roditelj (u većini slučajeva je to mama) brine za gotovo sve poslove u kući. Ono na što vam želimo skrenuti pozornost je činjenica da bez obzira što se neki parovi čine “savršenima”, vi doista ne znate kakva je zapravo situacija kod njih – možda je to samo paravan, a realnost je bitno drugačija i da vi zapravo nemate pojma što se tamo zapravo događa… Bolja je opcija da postanete zahvalni za stvari koje vaš partner čini za vas!

Ako vam vaš partner ne pomaže onoliko koliko bi vi to htjeli ne morate se zbog toga gristi u sebi i stalno prigovarati. Radije pročitate neko štivo na tu temu kako bi naučili neke nove načine kako da objasnite vašem partneru zašto je bitno da i on sudjeluje u svemu i da vam pomogne. Ipak je on vaš životni partner i trebao bi vaš život učiniti lakšim, kvalitetnijim i veselijim.

maminamaza.com

Komentari

Share.