fbpx

Zapostavljena tema: Kako i zašto do zdrave školske užine

0

Prehrana ima značajnu ulogu i utjecaj na zdravlje svakog pojednica tijekom cijelog života, a osobito kod djece predškolskog i školskog uzrasta jer osim zadovoljavanja osnovnih energetskih potreba i hranjivih tvari, dobro uravnotežena i pravilna prehrana osigurava njihov pravilan rast i razvoj. Ona mora sadržavati dovoljno kalorija, bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. Djeca školske dobi trebala bi uzimati pet obroka dnevno u pravilnim vremenskim razmacima.

Prehrane školske djece mora biti raznovrsna i temeljena na piramidi zdrave hrane u kojoj su zastupljenje sve važne namirnice, a to znači da:

– proizvodi od žitarica moraju biti zastupljeni u svakom obroku (crni ili integralni kruh, riža, integralna tjestenina),
– povrća treba jesti svakodnevno i u izobilju, osobito mahunarke, zeleno lisnato povrće, dok voće treba biti zastupljeno 2-3 puta dnevno,
– riba, perad i jaja također trebaju biti zastupljeni svakodnevno do dva puta dnevno, • mlijeko i mliječni proizvodi 1-2 puta dnevno,
– nezdrave, nezasićene masne kiseline potrebno je zamijeniti nezasićenim biljnim uljima,
– crveno meso, krumpir, rafinirane žitarice, poput bijelog kruha i rafinirani bijeli šećer (slatkiše) konzumirati samo povremeno.

Što je prehrana raznolikija to je manja vjerojatnost nastanka debljine ili obratno pomanjkanja pojedinih životno važnih hranjivih sastojaka. Ovdje ćemo govoriti o školskoj užini.

Većina djece radije će za užinu konzumirati nezdravu tzv.”brzu hranu”, razne grickalice i slatkiše, te gazirane sokove umjesto domaćeg sendviča. Ako dijete nema organiziranu užinu u školi tad je bolje da od kuće nosi sendvič nego da pribjegava brzim gotovim obrocima koji su visoke kalorijske vrijednosti, a male nutritivne.

Savjeti za pripremanje užine:

– Kutija sa pregradama – nabavite kutiju za užinu sa 3-4 pregratka (možete je naći u većini velikih centara kao što su Mercator, Interex i dr.), koja će vam omogućiti da fino sortirate glavno jelo, salatu i desert.
– Čuturica ili cool čaša s poklopcem u koju možete ujutro usuti svježi sok, biljni čaj.
– Umjesto nezdravih – zdrave grickalice! U malu kutijicu sa poklopcem spakujte mješavinu grožđica, sušenih marelica, sušenih brusnica, badema, lješnika i oraha prženih bez šećera ili soli.
– Djeca se raduju zdravoj užini baš zahvaljujući raznovrsnosti. Uključite dijete u kupovinu, pripremu i pakovanje užine.
– Hranu koju djeca „ne vole” ponudite u vrlo malim količinama i kada su jako gladna, recimo nakon izleta na čistom zraku. Istraživači tvrde da je potrebno „11 probavanja” da dijete potpuno prihvati novi okus.

Primjeri zdrave užine u slikama:

Izvor: www.namirnice.ba

Komentari

Share.