fbpx

Zaposlene mame ne brinite – odsustvo ne šteti djeci

0
Ako ste zaposlena mama koja je po cijeli dan na poslu, riješite se brige da će vaše odsustvo emotivno ili socijalno naštetiti djeci.
U opisu “posla” svake mame je da brine za dobrobit  mališana. Ipak, britanska studija pozabavila se djecom zaposlenih mama i zaključila da njima uopšte ne smeta odsustvo roditelja da se normalno razviju. Istraživanje katedre za epidemiologiju i javno zdravstvo Univerziteta u Londonu nije pronašlo nikakav dokaz da djeca majki koje rade pola ili puno radno vrijeme od njihove najranije dobi, pate od štetnih posljedica.
Idealni scenario za djecu, kako navode naučnici, bio bi da oba roditelja žive sa njima u istom domu i da oba roditelja rade.
– U ovoj studiji nismo pronašli nikakav dokaz da postoje neke dugotrajnije štetne posljedice u ponašanju djeteta, kada je njegova majka radila još u prvoj godini njegovog života – rekla je Annie McMoon.
Prema njenim riječima zaposlenost roditelja ima mnoge prednosti sve dok imaju podršku, ne rade prekovremeno i mogu kombinovati druženje sa djecom u slobodno vrijeme i svoj plaćeni posao.
Izvor: ljepotaizdravlje.ba
Na hiljade roditelja, većinom majki, odgovaralo je na stručni upitnik o temama vezanim za djecu dok su bili bebe, kada su napunili tri i pet godina. Pitanja su pokrivala područje ponašanja i neke spoljašnje manifestacije istog – hiperaktivnost, ispade gnjeva i agresivnosti, ali i one unutrašnje, emotivne – nezadovoljstvo, plačljivost i zabrinutost.
Ova studija samo je potvrdila ono što majke već intuitivno znaju – ukoliko mogu da uravnoteže posao i majčinstvo, djeca će biti sretna i zadovoljna.

Komentari

Share.