fbpx

Zaglavili ste kod kuće? Posjetite virtuelne ture u poznatim muzejima

0

Doživite najbolje muzeje od Londona do Seula u udobnosti vlastitog doma.

ANDREA ROMANO

Prelazak u samo-karantin može imati puno složenih problema i komplikacija, osim nabavke dovoljno hrane i zaliha, za trajanje od dvije sedmice. Što se zabave tiče, to vjerovatno znači, da bi moglo biti dosta dosade, puno Netflixa i puno interneta.

 

Ali postoji način da dobijete malo kulture i obrazovanja dok ste zatvoreni u svom domu. Prema tvrtki Fast Company, Google Arts & Culture udružio se s preko 500 muzeja i galerija širom svijeta, kako bi svima donio virtualne obilaske i online eksponate nekih od najpoznatijih muzeja širom svijeta.

Sada idete u muzej i ne morate napustiti kauč.

Kolekcija Google Arts & Culture uključuje Britanski muzej u Londonu, Van Gogh muzej u Amsterdamu, Guggenheim u New Yorku i bukvalno stotine drugih mjesta na kojima možete steći znanje o umjetnosti, istoriji i nauci. Ova je zbirka posebno dobra za studente koji traže načine da ostanu u toku svojih studija, dok su škole zatvorene.

Pogledajte samo neke od najboljih Googleovih muzeja koji nude internetske posjete i eksponate.

Britanski muzej, London

Ovaj ikonični muzej smješten u srcu Londona omogućava virtualnim posjetiteljima obilazak Velikog suda i otkrivanje drevnog kamena Rosetta i egipatskih mumija. Na virtuelnoj turneji muzeja takođe možete naći stotine artefakata.

Guggenheim Museum, New York

Googleova funkcija Street View omogućuje posjetiocima obilazak poznatog spiralnog stubišta Guggenheim, a da nikada nisu napustili dom. Odatle možete otkriti nevjerovatna umjetnička djela impresionističke, postimpresionističke, moderne i savremene ere.

Nacionalna umjetnička galerija, Washington, D.C.

Ovaj poznati američko muzej umjetnosti ima dvije online izložbe eksponata, putem Googlea. Prva je izložba američke mode od 1740. do 1895. godine, koja uključuje mnoge postavke odjeće iz kolonijalnih i revolucionarnih razdoblja. Druga je zbirka radova holandskog baroknog slikara Johannesa Vermeera.

Musée d'Orsay, Pariz

Možete praktički prošetati ovom popularnom galerijom, u kojoj se nalaze deseci poznatih djela francuskih umjetnika koji su djelovali i živjeli između 1848. i 1914. Zavirite u umjetnička djela Moneta, Cézannea i Gauguina, između ostalih.

Nacionalni muzej moderne i savremene umjetnosti, Seul

Jednom od popularnih korejskih muzeja može se pristupiti s bilo kojeg mjesta na svijetu. Googleova virtualna turneja vodi vas kroz šest spratova savremene umjetnosti iz Koreje i cijelog svijeta.

Muzej Pergamon, Berlin

Kao jedan od najvećih njemačkih muzeja, Pergamon može mnogo toga ponuditi – čak iako, fizički, ne možete biti tamo. Ovaj istorijski muzej dom je mnoštva drevnih artefakata, među kojima su Istarska vrata Vavilona i, naravno, Pergamonski oltar.

Rijksmuseum, Amsterdam

Istražite majstorstva iz holandskog zlatnog doba, uključujući radove Vermeera i Rembrandta. Google nudi obilazak ovog ikoničnog muzeja Street View, tako da možete imati osećaj kao da stvarno lutate po njegovim dvoranama.

Muzej Van Gogha, Amsterdam

Svako, ko je ljubitelj ovog tragičnog, genijalnog slikara, može vidjeti njegova djela izbliza (ili, gotovo izbliza) virtualnim posjetom ovom muzeju – najvećoj zbirci umjetnina Vincenta van Gogha, uključujući preko 200 slika, 500 crteža i više 750 ličnih pisama.

Muzej J. Paul Getty, Los Angeles

U ovom kalifornijskom muzeju umetnosti mogu se naći evropska dela iz 8. veka. Krenite u obilazak Street View i otkrijte ogromnu kolekciju slika, crteža, skulptura, rukopisa i fotografija.

Galerija Uffizi, Firenca

Ova manje poznata galerija čuva umjetničku kolekciju jedne od najpoznatijih italijanskih porodica u Firenci, de'Medicis. Zgradu je 1560. godine dizajnirao Giorgio Vasari posebno za Cosimo I de'Medici, ali svako može lutati njenim dvoranama bilo gdje u svijetu.

MASP, São Paulo

Museu de Arte de São Paulo je neprofitni i prvi moderni muzej u Brazilu. Umjetnička djela postavljena na jasnim pleksi okvirima, čine se kao da umjetnička djela lebde u polumraku. Krenite u virtualnu turneju, kako biste sami iskusili čudesni prikaz.

Nacionalni muzej antropologije, Mexico City

Izgrađen 1964. godine, ovaj muzej posvećen je arheologiji i istoriji meksičke baštine pred-hispanskog porekla. Postoje 23 izložbena prostora ispunjena drevnim artefaktima, uključujući neke iz civilizacije Maja.

Nažalost, nisu svi popularni muzeji umjetnosti i galerije, mogli biti uključeni u Googleovu kolekciju umjetnosti i kulture, ali neki muzeji uzimaju u svoje ruke da ponude internetske posjete. Prema pisanju kompanije Fast, Louvre na svojoj web stranici nudi i virtualne ture.

Da biste videli više muzeja Google Arts & Culture, posetite web lokaciju ove kolekcije. Google Arts & Culture također ima internetsko iskustvo za istraživanje poznatih mjesta povijesne i kulturne baštine.

travelandleisure.com

Komentari

Share.