fbpx

Začepljenje suznih kanala kod novorođenčadi

0

Prilično česta i frustrirajuća situacija za roditelje novorođene djece vezana je za začepljenje suznih, odnosno suznonosnih kanalića. Javlja se u otprilike 5% novorođene djece, ali se na sreću čak u 96% slučajeva spontano rješava prije prve godine života. Uzrok neprohodnosti suznih kanalića je najčešće prisutnost membranoznog tkiva u nosnom hodniku koje, umjesto da se povuče nakon poroda, i dalje ostaje, te se suze, umjesto u nosnice, vraćaju prema oku.
Simptomi su u početku pojačano suzenje, naročito pri hladnijem vremenu, pojava žućkastog ili zelenkasto-žućkastog sekreta na rubovima kapaka i trepavicama, iritacija kože kapka i suženje otvora kapka, te manje ili više izraženo crvenilo oka.

 

Začepljenost suznog kanala, dokazuje se sa bojenjem floroesceinskom kontrastnom bojom /kap fluoresceina se ukapa u oko i te se nakon 5 minuta posmatra visina suznog filma u odnosu na drugo oko/.

 

Liječenje začepljenja suznog kanala se u prvoj godini života isključivo svodi na uporne masaže u području suzne kesice i suznih kanalića, ukapavanje antibiotskih kapi prema nalazu brisa oka, te redovno čišćenje sekreta sa rubova kapaka. Intervencije u smislu dilatiranja i prošpricavanja suznih kanala ne planiraju se prije navršene prve godine života, pa čak i kasnije, jer se očekuje spontano rješavanje problema. Ako se već planira intervencija, onda u obzir dolaze neke od postojećih procedura tipa nazolakrimalna intubacija, balon dakrioplastika, endoskopska dakricistorinomostomija /DCR/ i dr.

 

 

Pripremila:
Prof.dr.sc.Jasmina Alajbegović-Halimić, Oftalmolog-oftalmopedijatar
Privatna oftalmološka ordinacija “Dr.Halimić”

Komentari

Share.