fbpx

Za pravilan rast i razvoj – vježbe na stomačiću

0

Ležanje na stomačiću odlična je prva vježba za bebu – njome jača snagu tijela i poboljšava koordinaciju pokreta, a sve to potrebno joj je da bi naučila da sjedi, puzi, stoji…

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Prije desetak godina, pedijatri su savjetovali majke da bebu stavljaju da spava na stomačiću, međutim, s razvojem spoznaje povezanosti između SIDS-a i spavanja na stomačiću, posljednjih pet-šest godina opravdano se preporučuje spavanje na leđima. Provjereno je da bebe koje spavaju na ovaj “moderniji” način sporije razvijaju motoriku pokreta, jer ne koriste mišiće potrebne za okretanje, puzanje i stajanje. Gdje je rješenje? Jednostavno, kad god je beba budna, stavite je da leži na stomačiću.

Korisne vježbe za bebu

Hajde da vježbamo!
Postavite cebence na pod i spustite bebu, prethodno je okrenuvši na stomačić. U početku ovo radite svakodnevno, otprilike deset minuta. Kada navrši četiri mjeseca, beba će se uveliko oslanjati na laktove držeći glavicu uspravno i uspijevaće da odigne grudni koš od podloge. U tom uzrastu odizaće i nožice od poda. Čim malo odraste, otprilike sa šest mjeseci, beba ce ležati na stomačiću i pružaće ruke unaprijed, a kako bude jačala, dešavaće se da se slučajno okrene na bok ili se prevrne na leđa. Osim fizičkih blagodati ovog položaja, tu je i ona psihološka – svaki put kada beba uradi nešto po prvi put, to dostignuce dodatno će je ohrabriti za naredne podvige.

Timski rad
Da biste ohrabrili bebu, lezite pored nje i igrajte se zajedno. Podstičite je da jaca mišice i vidjećete koliko će uživati. Svakodnevno je stavljajte da leži na stomaku, neka vam ova aktivnost postane dio uobičajene igre. Osim toga, neprestano je držite na oku i ni na trenutak je ne ostavljajte bez nadzora! Također, bebu slobodno i dalje stavljajte da spava na leđima.

Počnite na vrijeme
Čak i novorođenče možete priljubiti uz grudi i pružiti mu osećaj sigurnosti ili ga staviti preko krila na nekoliko minuta da bi se naviklo na različite pozicije. Imajte na umu jednu stvar: nemojte to raditi neposredno po hranjenju jer postoji velika šansa da beba bljucne.

Udobnost je ključ
Položite bebirona na pod preko čiste prostirke ili ćebenceta. Ukoliko zakmeči, vjerovatno mu nije udobno, pa zato dodajte još jedno ćebence da bi mu podloga bila mekša. Presavijte peškir pa ga podmetnite pod bebine grudi da bi lakše podizala glavu i razgledala okolinu.

Glava uz glavu
Lezite pored svog mališana, također na stomak, i okrenite glavu prema njemu. Pjevušite mu ili se glupirajte pred njim. Možda će vam to biti smiješno, ali ćete uspjeti da mu odvučete pažnju i neće mu biti dosadno.

Zabava
Nabavite nekoliko mekanih igračaka i postavite ih nadohvat bebine ručice. Kada vidi igračke, pokušaće da se pomjeri i da ih dohvati.

mamaibebe.com

Komentari

Share.