fbpx

Vodič za urbane vrtlare – Uvod

0

Koje začinsko bilje i povrće posaditi na balkonu i kako da vam konačno uspiju

Posude na balkonu ne trebaju uopće zauzimati puno prostora, začine možete posaditi u viseće tegle, košare…

Uzgoj začinskog bilja, povrća i voća na balkonu sve je veći trend, koji sa sobom nosi mnoge koristi. Osim što lijepo izgleda, ukrašava nam životni prostor, ugodno miriše, začinsko bilje, povrće i voće poslužit će u kuhinji jer nam je trenutačno dostupno. Posude na balkonu ne trebaju uopće zauzimati puno prostora, začine možete posaditi u viseće tegle, košare, torbe, povrće poput cherry rajčica, matovilca, salate, chili papričica, luka u sanduke i stepenaste gredice, a u balkonskim teglama uspijevaju i neke vrste voća, posebno jagode, maline i citrusi. Jednostavno se uzgajaju i ne zahtijevaju neko posebno znanje – tek redovito zalijevanje i prihranu te redovito rezanje (začini) i ubiranje plodova (cherry rajčica).

Osim što su vam uvijek dostupni, još je jedna prednost uzgoja začina na balkonu – tijekom zime možete ih premjestiti u kuhinjski prozor i nastaviti uživati u mirisima i okusima. Sad je pravo vrijeme da razmislite o sadnji urbanog vrta jer bi krajem travnja i početkom svibnja već trebali posaditi na balkon sadnice biljaka.


Odlučite što ćete posaditi

Što želite imati u balkonskom vrtu? Začine koje koristite u kuhinji poput peršina i korijandra? Ili lavandu i bosiljak – da vam vaš balkonski vrt miriše na Mediteran? Želite li teglu s biljkom koja cvjeta, a kasnije daje slasni plod – jagoda? Neke biljne vrste tjeraju i insekte pa možete bezbrižnije ljeti uživati na balkonu. Poznato je, naime, da rajčica djeluje kao repelent za muhe, a bosiljak za komarce.

Od začinskog bilja urbani vrtlari na balkonu najčešće sade luk vlasac, peršin, kopar, timijan, kadulju, ružmarin, bosiljak i metvicu, jer se njihovi listovi beru i koriste cijelu godinu. Od povrća su za balkonski uzgoj najkorisniji salatni krastavac, paprika i paradajz te tikvice jer dozrijevaju cijelo ljeto i ranu jesen.

Veličina samog prostora na balkonu nije bitna. Koliko ćete voća i povrća ubrati i koliko će začini biti mirisni i bogati najviše ovisi o tome kakva je pozicija vašeg balkona. Na osunčanim mjestima dobro će uspijevati većina povrća i bobičasto voće. Potrebno je da su najmanje šest sati izloženi suncu, pa su osunčani balkoni bolja opcija. Na balkonima koji se nalaze u sjeni uspijevat će lisnato povrće poput salate, matovilca, blitve, rikole, te začini vlasac i peršin, koje su i inače osjetljivije na visoke temperature i ljetnu žegu. Sjena i polusjena idealni su i za bosiljak i mentu.

Kada odlučite što biste htjeli posaditi u vaš vrt na balkonu svakako se o biljkama i njihovim potrebama informirajte sa stručnjakom ili nekim tko je vješt u vrtlarstvu. Imajte na umu i eventualni odlazak na godišnji odmor pa posadite ono što će dozreti prije toga ili osigurajte brigu o bilju u vremenu kada vas nema u stanu.


Tegla, gredica ili viseći vrt

Ni za odabir posuda u koje ćete posaditi biljke nije potrebno veliko znanje. Većina začina dobro će rasti u posudama, od glinenih pa sve do visećih, a važno je jedino da posuda ima otvore za drenažu i da se prije sadnje na dno položi dobar propusni materijal.

Najbolji začini za rast u posudama su majčina dušica, peršin, vlasac, lovor i ružmarin. U posudama će dobro rasti i čili papričice, patuljasta sorta krastavca ili lisnate salate. Povrće poput krastavca ili paprike čak i bolje uspijeva u posudama nego na gredicama, no treba ih posaditi u dovoljno velike posude kako bi se razvio korijen. Cherry rajčicama, limunu, malinama, aroniji i borovnici, ali i ukrasnom ljekovitom bilju poput lavande i kamilice najviše odgovaraju tegle zapremnine od 25 litara. Dublju teglu zahtijevaju i peršin, celer te komorač jer razvijaju bogati korijen.

Ako sadite voćke u tegli, birajte patuljaste sorte i veliku posudu (promjera najmanje 60 cm).

Većina začinskog bilja može rasti u manjim posudama, kao i salatno povrće sitnih listova, koje može rasti u posudama dubokim svega 8-10 cm. Potočarka, rukola, matovilac, tušta ili maslačka imaju plitko korijenje, brzo dozrijevaju, a i pogodne su za višekratno rezanje.

U uzdignute gredice bilje sadimo u jednom ili više redova, a one su odličan odabir za sadnju kupusa, salate, mrkve, luka, rotkvice… No u uzdignute gredice možete zapravo posaditi bilo što, i cvijeće i začine.

Posude u kojima se uzgaja povrće mogu se reciklirati od svakodnevnih predmeta iz kućanstva poput starih limenki, plastičnih boca, kašeta, drvenih sanduka. Sve ovisi o vašoj kreativnosti i snalažljivosti.


Sadnica ili sjeme

Sadnice začinskog bilje mogu se kupiti u vrtnim centrima ili se mogu posijati kao sjeme. Ako kupujete sadnice u vrtnom se centru možete dobro informirati, a ako kupujete sjeme pazite da je dobre kvalitete i kupujte u provjerenim prodavaonicama sjemena. Još je bolje ako poznajete vrtlara koji ima svoje sjeme pa također možete dobiti dobre savjete, a potražite i kada se i gdje organiziraju razmjene starih sorti sjemena.

Zemlja i zalijevanja

Sve što sadite na balkonu neovisno radi li se o tegli, uzdignutoj gredici ili visećim posudama treba imati rupe na dnu kako bi istjecao višak vode i dobru drenažu. Drenaža je sloj kamenčića, šljunka ili kupovnog glinopora koji se stavlja na dno posude i sprječava da se oko korijena nakuplja voda. Na nekoliko centimetara debeo sloj drenaže ide zemlja. Balkonskom povrću osigurajte kvalitetan supstrat kako bi biljke imale dovoljno hranjivih tvari za rast i razvoj. Rajčice, jagode i drugo voće i povrće koje ima plodove potrebno je redovito prihranjivati organskim gnojivom.

Osim ako to nije izričiti navedeno, većini biljaka odgovara češće zalijevanje u malim količinama. Začinsko bilje ne voli previše vlažno tlo, što ćete primijetiti ako se lišće biljaka počne sušiti, a zemlja je vlažna na dodir. Uvijek zalijevajte samo zemlju, listove izbjegavajte vlažiti. Optimalno je zalijevati dva do tri puta tjedno i uvijek u jutarnjim satima, kada temperatura nije visoka.

Bilje posađeno u uzdignutim gredicama možda ćete trebati zalijevati češće, što možete osjetiti na dodir ruke. Naime, uzdignute gredice zbog zagrijavanja bočnih stranica, ljeti se mogu brzo isušivati.


Što s čim posaditi

Vrtlari su odavno napravili popis kompatibilnih biljaka kako bi se novi vrtlari što bolje snašli i svojim biljkama omogućili bolji rast i urod. Sadnja biljaka po načelu kompatibilnosti u vrtu ima za cilj i zaštititi biljke od nametnika. Većina začina i ljekovitih biljaka zapravo su “svepovoljne” biljke, jer povoljno djeluju na sve ostale biljke blizu sebe. Zbog toga su dobrodošle u kombinaciji s drugim biljkama. Primjerice matičnjak, potiče rast drugih biljaka i privlači pčele, a origano pozitivno djeluje na sve okolne biljke.

Kamilica će poboljšati kvalitetu tla, a maslačak u malim količinama pomaže većini povrća. Prilikom sadnje više začina u istu teglu “agresivne” začine nemojte saditi zajedno. Na primjer mentu, origano i kadulju treba saditi odvojeno jer se svaki od njih brzo širi pa ubrzo nema mjesta za sve.

Odlično se slažu:

rajčica, peršin, bosiljak,
vlasac, mrkva, rajčica,
peršin, vlasac, luk, neven, šparoge, potočarka, mrkva,
zelena salata, jagode, mrkva, rotkvice, luk,
jagode, špinat,
mrkva, krastavci, kupus,
aromatično bilje, celer, kopar, kamilica, kadulja, metvica, ružmarin, luk,
ružmarin, kadulja, salata,vlasac, luk, rajčica, mrkva.

Biljke koje se ne podnose:

celer, krastavac,
mrkva, cikla,
komorač,rajčica,
peršin, salata,
gorušica, kupusnjača.
Prilikom sadnje više biljaka u istu teglu kombinirajte ih i prema rastu. U jedan uobičajeni sandučić na balkonu dužine 60 cm posadite najviše tri ili četiri vrste začina ostavljajući dovoljan razmak među biljkama. Možete kombinirati začine višeg rasta, na primjer korijander ili kopar s bosiljkom te timijan s origanom ili mažuranom. Više biljke posadite u sredinu, bosiljak ili timijan na jednu stranu sandučića, a origano ili mažuran na drugu. Puzajuće vrste povremeno malo ukrotite škarama.

Začinsko bilje prema rastu:

* Visoko: estragon, gorušica, korijander, kopar, koromač, ljupčac, limunska trava, pelin, ružmarin.

* Srednje: anis, bosiljak, crnika, čubar, lavanda, kadulja, matičnjak, mažuran, menta, peršin, ruta, timijan, vlasac.

* Nisko: majčina dušica, origano, mažuran, neke sorte mente, puzajući ružmarin.

Izvor:
zivim.gloria.hr

Komentari

Share.
beylikdüzü escort bahcesehir escort bursa escort numara 1xbet casino siteleri betpas bahis siteleri shell shockers