fbpx

Vježbe koje će pomoći da se riješite postporođajnog stomaka

0

Nakon porođaja žene se nerijetko muče s brojnim vježbama kako bi se vratile u formu i zategnule mišiće na stomaku. Fitness ekspertica Tracey Mallett donosi pet vježbi koje će vam pomoći u oblikovanju vašeg tijela nakon poroda.

Preporučuje se da vježbe radite tri ili četiri puta sedmično.

Za ove vježbe potrebno je da izdvojite do pola sata.

Jačanje karlice

Lezite na leđa i savijete noge u koljenima. Stavite jedan jastuk ispod kukova, a drugi između koljena. Ruke ispružite ravno pored sebe. Udahnite i izdahnite, a potom uvucite stomak i stisnite mišiće zadnjice i vagne. Držite ih stisnutim pet sekundi. Ponovite vježbu 10 puta. Bitno je naglasiti da ovu vježbu možete raditi sedam dana nakon prirodnog porođaja, dok žene koje su rodile carskim rezom moraju sačekati između osam do 10 sedmica.

Karlični most

Nakon šest sedmica uvedite i ovu vježbu. Lezite na leđa i savijte noge u koljenima koja su raširena u širini kukova. Podignite zadnjicu i kukove ravno do poda kao da radite most. Polako se vraćajte u početnu poziciju. Vježbu ponovite pet puta, a najviše 10.

“Klizanje” petama

Lezite na leđa i savijte jednu nogu u koljenu. Uvucite abdominalne mišiće i koristite ih da se odgurate dok petu držite čvrsto na podu. Uradite pet ovih vježbi sa svakom nogom.

“Pulsiranje” peškirom

Lezite na leđa i savijete koljena koja trebaju biti u širini kukova. Stavite peškir na gornji dio koljena i uhvatite rukama krajeve. Udahnite, izdahnite i i podižite ramena. Kada se podignete, zastanite, stisnite mišiće i ponovite vježbu do 12 puta. Navedene vježbe radite ovim redosljedom dvije sedmice.

U 12. ili 14. sedmici dodajte vježbu koja je poput prethodne, samo je peškir stavljen na jednu nogu koja je savijena u koljenu, a druga ispruežna ravno. Obje noge su odignute od zemlje. Ponovite vježbu od pet do 10 puta.

Izvor: https://tuzlanski.ba

Komentari

Share.