fbpx

VITAMINI – KLJUČNI ZA ZDRAVLJE ŽENE

0

Zima nam je iscrpila zalihe, barem one sunčanog vitamina D, a time i kalcija.  Proljetni umor stiže kao već po pravilu, možete ga već nanjušiti…,a posebno su mu podložne žene.   su osobito podložne žene. Vrijeme je da vratite energiju i osigurate dovoljan unos vitamina u organizam. Nije lako biti savremena strgana obavezama, i balansiranjem između posla, porodice, doma, djece. Sve to, uz mentalni stres uzima svoj danak.

Stalno smo umorne i lako zapadamo u letargiju, a nemali broj žena i u depresiju. Promjena hemije organizma uzrokuje razne hormonalne promjene koje se događaju u našem tijelu, a što najviše osjetimo u periodu menstruacije, ali i u doba menopauze. Dobra je vijest da se energija može vratiti, a tu u pomoć pristižu vitamini. Ipak, treba znati koje vitamine uzimati i čemu služe.

vitamin-minerals-sources

Vitamin B

Ovo je vitamin koji je ženama najpotrebniji. Uzimanje vitamina B-6, B-12 i folne kiseline garantirano podiže energiju. To su vitamini koji omogućuju bolje funkcioniranje mozga, a štite i živce. Upravo zbog toga ubliće djelovanje stresakoji nam uzima najviše energije i iscrpljuje našu vitalnu energiju. Vitamin B odgovoran je i za bolji rast kose, a tomu pomažu i magnezij te silicij. Dakle, kompleks B vitamina za žene je imperativ.

Željezo
Tokom menstrualnog ciklusa žene gube krv, a to zna dovesti do manjka željeza u organizmu i anemije. Ako se stalno osjećate umorno i nedostaje vam energije, vrlo vjerojatno je razlog taj što nemate dovoljno željeza. Stručnjaci preporučuju uzimanje kapsula željeza, a možete ga unijeti i hranom. Najviše željeza ima u jajima, tofuu, mesu, špinatu i mahunarkama. Dobro je uzimati i vitamin C koji poboljšava apsorpciju željeza. Žene u menopauzi prije uzimanja željeza svakako trebaju napraviti pretrage.

Kalcij
Većina je žena svjesna da je njihovu organizmu kalcij posebno potreban. S godinama u organizmu ima sve manje kalcija, a to može prouzročiti probleme s kostima. Žene često pogađa osteoporoza upravo zbog nedostatka kalcija. Dakle, ako želite djelovati preventivno, nastojte unositi što više kalcija u organizam, ali i magnezija. Postoje brojni dodaci prehrani koji to sadržavaju, a možete kalcij unositi i putem hrane. Najviše ga ima njegovom direktnom obliku – samljevenoj osušenoj ljusci jajeta.

women-vitamins

Masne kiseline
Ribe poput tune, lososa i haringe sadržavaju omega-3 masne kiseline. Takve su kiseline ključne u prevenciji srčanih bolesti, artritisa, ali i karcinoma. Osim toga, ženama s godinama pada nivo estrogena u organizmu, što može dovesti do srčanih bolesti. Stoga je ključno da  osigurate dovoljne količine omega-3 masnih kiselina. Možete ih unositi i kao kapsule ili putem prehrane. Nivo estrogena podignite direktnim unošenjem lanenog ulje – prirodnim izvorom estrogena.


Vitamin D

Sunce je najbolji izvor vitamina D. Međutim, s godinama tijelo žene sve teže upija taj vitamin iz sunca. Budući da je riječ o vitaminu koje tijelo posebno treba, valja ga unositi na druge načine. Postoji u kapsulama, a ima ga, naravno, i u hrani, i to posebno u plavoj i bijeloj ribi te mlijeku. Kako ne biste imale zdravstvenih problema, svakako sebi osigurajte dovoljne količine vitamina D. Znajte da se kalcij u organizmu ne može održati bez dovoljne količine vitamina D.

Izvor: revolucijazene.wordpress.com

Komentari

Share.