fbpx

Važnost jastuka za spavanje

0

Trećinu svog životnog vijeka, čovjek provede s glavom na jastuku.

Oblik i punjenje jastuka varirali su kroz historiju. Nekada su ih koristili samo dobro situirani pojedinci da pokažu bogatstvo u kojem uživaju.

Važnost jastuka

Stari Egipćani su umjesto mekanog jastuka koristili oslonac za glavu u obliku polumjeseca, koji je bio izrađen od metala ili kamena. Egipćani su glavu smatrali sjedištem života pa su davali mnogo pažnje i novca za jastuke preminulih. Najstariji jastuci pronađeni su upravo u egipatskim grobnicama.

Prvi kvalitetno proizvedeni i dekorisani jastuci pojavili su se prvo u Kini, a zatim i u srednjoj Evropi. Kinezi su smatrali da mekani jastuci oduzimaju vitalnost tijelu, pa su ih pravili od drveta, kože i keramičkih materijala. Neki su čak bili punjeni ljekovitim biljem, jer su smatrali da to može izliječiti bolest i privući lijepe snove.

Postelja Grka imala je tanki jastuk, i time je bila znatno mekša od egipatske. Bogatiji Grci odmarali su svoje glave, a i noge, na bogato izvezenim jastucima. Ukus Rimljana bio je nešto luksuzniji pa su oni ležali na jastucima ispunjenim perjem.

U srednjem vijeku krevet je sve više postajao važan komad namještaja koji se opremao ukrasnim elementima. Karakteristika srednjovjekovnog kreveta bio je izuzetno veliki broj jastuka za glavu. Stječe se dojam da je čovjek pri spavanju sjedio u uspravnom položaju.

Upotreba sintetičkih punjenja

Jastuk je ranije uglavnom bio punjen vunom ili perjem, a kasnije su se počeli upotrebljavati i sintetički materijali. Jastuci se nisu previše izmijenili od vremena kada su prvi put korišteni, ali svakako su prilagođeni današnjim potrebama. Naprimjer, jastuci od antialergijskih vlakana omogućili su ljudima sa alergijama ili izrazito osjetljivom kožom da uživaju u njihovoj udobnosti.

Ortopedski jastuci su također napredovali. Danas su punjeni pjenom koja je ili već formirana ili pri upotrebi formira oblik oko glave koji podržava vrat. Ovi jastuci pomažu pri oslobađanju bolova u vratu, leđima.

Osim jastuka koji pružaju komfor, postoje i dekorativni jastuci, napravljeni radi uljepšavanja životnog prostora. Tu spadaju i valjkasti jastuci koji tradicionalnim istočnjacima mnogo znače, a efektan su dekorativni element.

Izvor: www.enterijer.ba

Komentari

Share.