fbpx

Vaše dijete: Šta mališani uče kroz igru?

0

Saznajte kojim se vještinama djeca uče kroz igru.

Igre u pijesku

Djeca obožavaju da se igraju u pijesku, kako na plaži, tako i na igralištu. Uživaju da kopaju, presipaju pijesak iz jedne posude, u drugu, treću, da dodaju vodu…

Šta se uči kroz ovu igru: Igre u pijesku podstiču mališana da istražuje i uči o uzrocima i posljedicama (šta se dešava kad sipa vodu na pijesak?), razvija se fina motorika pravljenjem raznih oblika uz pomoć posudica, uče se osnove matematike (kako to da se iz jedne velike pune posude mogu napuniti dvije)…

Slagalica

Kada kupujete djetetu slagalicu obavezno vodite računa da ona bude prilagođena uzrastu, jer postoje različite vrste. Za početak je potrebna slika koja se lako može sastaviti i koja nema mnogo dijelova.

Šta se uči kroz ovu igru: Slagalice zahtjevaju apstraktno razmišljanje: sposobnost da vidi prazno mjesto i da predvidi da tu pripada dio slagalice. Takođe, slaganjem se razvija i fina motorika.

Igre napolju

Trčanje, ljuljanje, klackanje, spuštanje na toboganu – jedan je od omiljenih načina da dijete provede jedan dio dana. Osim što se igra, na igralištu stiče i prve drugare.

Šta se uči kroz ovu igru: Dijete se kroz igre sa drugom djecom uči socijalnim vještinama, dijeljenju i čekanju na red, komunikaciji, ponašanju u društvu, a razvijaju se i motoričke sposobnosti, tjelesna aktivnost…

Kocke

Kocke i građenje predmeta jedna su od najomiljenih igara prije svega dječaka, ali i djevojčica takođe. Ovo je dobra osnova da djeca zavole matematiku, umjetnost, ali i nauku jer to je prva igračka kroz koju uči o gravitaciji, balansu, težini, simetriji…

Šta se uči kroz ovu igru: Građenjem predmeta uz pomoć kockica razvija se fina motorika, kao i mašta, kreativnost, osjećaj za lijepo. Takođe, kroz ovu igru mališani pokazuju koliko su inovativni i samostalni.

Knjige

Čitanje priča i bajki koje su prilagođene uzrastu je zabavan način da djeca nauče neke nove riječi, pravilan izgovor i značenje.

Šta se uči kroz ovu igru: Mališani se uče jezičkim vještinama i obogaćuju svoj rječnik, a bez obzira da li mu neko čita ili sam gleda slike, u najranijem djetinjstvu se razvija dugoročno interesovanje za čitanje. Takođe, to im daje inspiraciju za igranje i za maštanje.

Muzika

Bez obzira na to da li slušaju ili stvaraju muziku sami, djeca uživaju u ovoj aktivnosti, a osim toga, to je zabavan način da se nauče novim vještinama.

Šta se uči kroz ovu aktivnost: Muzika pomaže djeci da povežu pokrete i zvuk, sa svojim unutrašnjim svijetom, tačnije sa svojim osjećanjima i doživljajima. Slušanjem uče da razlikuju brzo i sporo, glasno i tiho… Dok sviraju samostalno neki instrument razvija se fina motorika, koordinacija pokreta, kao i samoprocjena.

Izvor: MAMAIBEBA.COM/BEBAC.COM

Komentari

Share.