fbpx

Utjecaj bilja na dojenje

0

Kao što što  mogu farmaceutski lijekovi da dodju u majčino mlijeko i da utiču na njega kao i na dijete, isto tako mogu i neki biljni preparati. Svima nam je poznato da biljni preparati ne podliježu istim analizama odnosno ispitivanjima prije nego dospiju u prodaju, tako da nam niko ne može sa sigurnošću garantovati kako će djelovati.

Svima nama vrlo je poznato da biljka komorač utiče na povećanje majčinog mlijeka, ali vrlo malo je i poznato kako ova biljka utiče na dojenče, osim da komorač veoma povoljno djeluje u slučaju grčeva kod beba.

Kamilica  djeluje na opuštanje organizma u slučaju nervne napetosti i obezbjeđuje bolji san. Također, djeluje i na digestivne probleme – prije svega sprečava nastanak gorušice i mučninu, a smanjuje i konstipaciju (zatvor).

Čajevi koji navodno potiču i povećavaju proizvodnju mlijeka su:

1. čaj od mješavine koromača, anisa i korijandera

2. čaj od piskavice (pomaže u smanjenju razine šećera u krvi)

3. blagi čaj od čička

4. čaj od koromača (uzima se u malim količinama)

5. čaj od lista maline

6. čaj od ždraljevine

7. čaj od koprive

8. čajevi koji sadrže: cvjetove hmelja, pivski kvasac, mlijeko čička i klice alfalfe

9. čaj od kamilice (u malim količinama)

10. čajevi od kima, verbene i galere

Čajevi koje ne bi smjeli piti ako dojite su:

1. čajevi od boražine i gaveza

2. čajevi koji sadrže: fukus alge, krkavinu, valerijan, korijen rabarbare, zvijezdasti anis, pelin, ginkgo, aloe veru, bosiljak itd.

A mi vam preporučujemo da igrate na sigurno i prilikom uzimanja bilo kakvih biljnih lijekova posavjetujete sa sa svojim liječnikom.

Komentari

Share.