Uticaj popodnevne dremke na noćno spavanje

0

Popodnevna dremka, jedna tako omiljena stvar u životu mlađe djece a posebno roditelja i vaspitača koji ih čuvaju. Predstavlja priliku da dijete skupi snagu za nove aktivnosti. Ako ste roditelj predškolskog djeteta pročitajte ipak šta kažu naučnici u vezi dnevnog spavanja.

popodnevno spavanje

Studija sa Tehnološkog  univerziteta Kvinslend   je potvrdila da dnevno kratkotrajno spavanje može imati loš uticaj na spavanje tokom noći. Istraživači imaju velike dokaze o nepotrebnom dremkanju nakon pregleda više od 25 australijskih i međunarodnih studija sprovedenih kod djece mlađe od 5 godina.

Vođa istraživanja profesor Karen Thorpe kaže da je široko rasprostranjeno mišljenje da je san dobar za rast djece ali popodnevni san pomjera večernje vrijeme odlaska na spavanje kod djece starije od tri godine. Dokazano je da poslije druge godine, dnevno spavanje ima uticaj na kraće noćno spavanje sa prekidima u toku spavanja i češćim buđenjem u toku noći. On također navodi da je potreba za dnevnim snom posljedica neprespavane noći u cjelosti, čime se stvara začaran krug. Utjecaj popodnevne dremke na ponašanje, zdravlje i razvoj djece još uvijek nije dovoljno ispitan.

Stručnjak za san dr Rafael Pelavo takodjer navodi da ukoliko roditelji žele da imaju neko kvalitetnije vrijeme za sebe u večernjim satima i žele da im djeca idu ranije u krevet, svakako treba da se potrude da iz dnevnog rasporeda izbace spavanje za djecu preko treće godine. Ukoliko rade do kasno, ako žele da im djeca budu budna i provedu malo vremena zajedno – onda djecu treba da stave da spavaju popodne, ali to može pokvariti njihov noćni san. Roditelji često stavljaju djecu da odmore samo zato što je njima samima potreban odmor ili planiraju da urade nešto za to vrijeme.  Ipak, najvažnije je da dijete ima u toku noći neisprekidan i kvalitetan san. Djeca se među sobom razlikuju po vremenu koje im je potrebno dnevno za spavanje ali svakako treba da se teži da idu ranije u krevet i da prespavaju cijelu noć bez buđenja, da noćni san traje dovoljno dugo, što se može postići izbacivanjem dnevnog spavanja.

Priredila: dr Milena Nikolić, pedijatar

Izvor: mojpedijatar.rs

Komentari

Share.