fbpx

Upala uha kod djece

0

Upala uha je jedno je od najčešćih oboljenja od kojih pate mališani, i to već od treće godine života. Statistika, koju su radili naučnici Univerziteta u Teksasu, pokazuje da je čak 70 odsto djece bar jednom imalo upalu srednjeg uha.

Prvi simptomi su prehlada, zapušen nos tj. neprohodni nosni kanali, što kasnije dovodi do skupljanja tečnosti iza bubnjića. Ta tečnost je idealan “poligon” za razmnožavanje bakterija, koji uzrokuju upalu uha.

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu pozabavili su se dječjim upala i infekcijama, i došli do zaključka da su mogući izazivači upale srednjeg uva izloženost djece duvanskom dimu i odsustvo majčinog mlijeka u ranoj fazi života.

Stav ljekara je da dojenje u prvih šest mjeseci života smanjuje rizik od infekcija uha, a isključivo dojenje u trajanju od tri mjeseca smanjuje rizik za 60 odsto. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite bebu od infekcija.

Da vam dijete ima upalu uha, možete uočiti kroz začepljen nos, povišenu temperaturu, razdražljivost, a uz sve to djeca konstantno trljaju bolno uho, stavljajući roditeljima do znanja da postoji problem. Također, djeca koja genetski pate od alergija ili imaju osjetljive krajnike skloniji su upali srednjeg uha.

Stoga je važno, kad se dijete prehladi, što temeljnije isčistiti nosne šupljine i prskati ih fiziološkim rastvorom. Roditelji, ako pušite, nemojte to činiti u njihovoj blizini i uvijek se trudite da prostorija u kojoj boravi vaše dijete bude provjetrena.

Izvor: 24sata.hr

Komentari

Share.