fbpx

Uobičajeni tretmani gljivičnih infekcija mogu dovesti i do pobačaja

0
Flukonazol je propisana pilula koja se koristi za liječenje gljivičnih infekcija. Međutim, kanadsko istraživanje sada sugerira da njegova upotreba u velikoj mjeri povećava rizik od pobačaja, kao i izglede da će novorođenče imati defekte srca.

Nalazi bi mogli imati značajne implikacije kada je riječ o standardnoj ​​ginekološkoj praksi, prema mišljenju jednog kanadskog stručnjaka koji je pregledao nalaze.

“Gljivične vaginalne infekcije mogu zahvatiti i do 75 posto žena tokom njihovog života, a više su zastupljene kod trudnica”, kaže dr. Mitchell Kramer, ginekolog iz New Yorka.

Nova studija slijedi prethodna istraživanja koja su otkrila štetan učinak oralne upotrebe flukonazola na trudnoću, pa je Kramer preporučio izbjegavanje ovog lijeka u trudnoći.

“Kada govorimo o liječenju gljivičnih infekcija tokom trudnoće u prvom redu preporučujem upotrebu imidazolnih vaginalnih krema ili čepića”, dodao je Kramer.

Flukonazol se još uvijek često koristi za borbu protiv gljivičnih infekcija kod žena koje nisu trudne.

U novoj studiji, tim na čelu s dr. Anick Berard s Univerziteta u Montrealu u Quebecu, ispitao je podatke dobijene od gotovo 442.000 trudnica koje su bile trudne između 1998. i 2015. godine.

Naime, istraživači su pratili upotrebu flukonazola putem statistike iz baze podataka o izdatim receptima. Iako istraživanje ne može dokazati uzročno-posljedične efekte ovog lijeka, ono je pokazalo povezanost između upotrebe flukonazola i nepovoljnih opstetričkih ishoda.

“Naša studija pokazuje da oralno uzimanje bilo koje doze flukonazola u trudnoći može biti povezano s većom šansom od pobačaja”, rekao je Berard.

Konkretnije, žene koje su uzimale manju dozu flukonazola (ispod 150 miligrama) imale su dvostruko veću šansu za pobačaj u poređenju sa ženama koje nisu uzimale lijek tokom trudnoće. Povećanje rizika se više nego utrostručilo kod žena koje su uzimale flukonazol u većim dozama, otkrio je Berardov tim.

Pored toga, uzimanje većih doza flukonazola (preko 150 miligrama) tokom prvog trimestra trudnoće bilo je povezano s 81 posto većim rizikom od razvijanja srčanih mana kod novorođenčeta, utvrdio je tim iz Quebeca.

Izvještaj je objavljen u časopisu CMAJ: Canadian Medical Association Journal.

klix.ba

Komentari

Share.