Učinite ljeto u vašem domu podnošljivim

0

Ovoga ljeta odložite klima-uređaj u ostavu i pokušajte sa rješenjima koja su prijateljski orijentisana prema našoj okolini.

Klima uređaji

Najefikasniji način da vaš dom rashladite u ljetnom periodu je upotreba klima-uređaja, koji će vrlo uspješno sniziti temperaturu, ali i povećati vaš račun za električnu energiju. Ipak, u praksi su prisutna i rješenja koja neće predstavljati veliki udarac na vaš budžet.

Iako će vam pružiti skoro pa trenutno olakšanje brzim snižavanjem temperature, klima-uređaji i dalje ostaju veliki neprijatelj okoliša. Jer, iako hladite vaš dom, fosilna goriva koja sagorjevate pri ovom procesu učinit će vaša buduća ljeta još toplijim.

Osnovna ideja je umanjiti količinu izvora toplote i ukloniti toplotu iz enterijera uzrokujući pri tome što manje štete po okoliš.

Samostojeći i viseći ventilatori

Ukoliko ste u potrazi za načinima da pobijedite toplotu, viseći ventilator može biti odlična investicija za vaš dom. Ovaj uređaj prostoriju u kojoj se nalazi može učiniti šest do sedam stepeni hladnijom, a čak i najzahtjevniji ventilator će vas koštati manje od 15 KM mjesečno i to ako bi bio uključen 12 sati dnevno.

Ventilatori ne koriste mnogo energije, ali kada zrak cirkuliše, boravak u prostoriji je mnogo prijatniji. Najbolji su viseći ventilatori, ali i dobar prenosni ventilator može biti efikasno rješenje.

Trebate znati kako će čak i slabo strujanje vazduha prosječne brzine 1,6 km/s učiniti da se osjećate kao na tri do četiri stepena nižoj temperaturi. Također, pobrinite se da je vaš viseći ventilator uključen na ljetni način rada, odnosno – da puše prema dolje.

Roletne, žaluzine i paravani

Za odbijanje topline iz prostorije na prozore postavite svijetle roletne, žaluzine ili paravane.

Postavite ih sa istočne, odnosno zapadne strane i pravovremeno u potpunosti zatvorite, zavisno od doba dana, kako biste sunčevu toplotu zadržali napolju i pomogli na taj način visećim ventilatorima da odrade što bolji posao.

Uvijek imajte na umu da je najbolji način rashlađivanja doma – zadržati toplotu napolju.

Unutrašnji izvori toplote

Najčešći unutrašnji izvori toplote u domovima su elektronski uređaji, rasvjetna tijela i kućanski aparati. Ovo je bitno istaći jer morate biti svjesni odakle dolazi sva ta toplota. Ako već imate klima-uređaj, iskoristite ga mudro. Ne stavljajte lampe, televiziju ili druge uređaje koji emituju toplotnu energiju blizu termostata, jer će toplota koju ovi uređaji oslobađaju, uzrokovati da vaš klima-uređaj radi više nego bi trebao.

Ukoliko ih zaista ne trebate, isključite dekorativne svjetiljke i ostale uređaje koji emituju toplotnu energiju. Zamijenite sijalice LED modelima koji proizvode jednaku količinu sjetlosti, ali troše i do pet puta manje energije.

Također pokušajte izbjegavati aktivnosti pri kojima se oslobađa toplota, poput kuhanja, za trajanja toplijih ljetnih dana ili samo prilikom najtoplijih perioda dana. A ako već kuhate, onda koristite napu koja će jedan dio toplog vazduha izvlačiti iz kuhinje. Umanjujući količinu toplote u vašem domu, manje novca ćete potrošiti da ga ponovo rashladite.

Kućne biljke

Postavite kućne biljke tako da formiraju sjenu za vaš klima-uređaj, ali ne i da blokiraju protok vazduha. Klima uređaji koji se nalaze u sjeni koristit će manje električne energije.

Vlasnicima privatnih kuća preporučuje se sadnja drveća sa južne i zapadne strane kuće koje će blokirati direktnu sunčevu svjetlost ljeti, dok će zimi dopuštati sunčevoj svjetlosti da ugrije prostor. Samo poređenja radi, objekti u sjenovitim dijelovima grada u prosjeku su hladniji od istih objekata izloženih direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Krov i zidovi

Obojite krov u bijelo – Ako imate ravni krov, ofarbajte ga posebno kreiranom bojom sa reflektujućim slojem ili običnom bijelom. Efekat refleksije pomoći će da prostorije ispod ovako ofarbanog ravnog krova budu dosta hladnije.

Još neke stvari za zapamtiti

Povećana vlažnost vazduha učinit će da zrak osjećate toplijim nego to on zapravo jeste. Svedite pranje, sušenje odjeće, tuširanje i kuhanje tokom toplijih perioda dana na minimum.

Izbjegavajte područja sa mnogo šiljatih i suncu izloženih stijena, cementom ili asfaltom na zapadno i južnoj strani kuće ili stana. Akumuliranje toplog vazduha oko kuće će se odraziti i na povećanje temperature u unutrašnjosti.

Izvor: www.enterijer.ba

Komentari

Share.