fbpx

Trudnoća i oralna higijena

0

Trudnoća je jedno kreativno iskustvo žene za cijeli život. Kažu da  je trudnoća nagovještaj za promjenu života svake žene. U toku trudnoće ne samo da dolazi do promjena hormonalnog statusa jedne osobe, nego se promjene u trudnoći odražavaju  kako na fizički,  tako i na psihički aspekt zdravlja žene.

Ne možemo, a da ne spomenemo i promjene, koje mogu da se dese i u usnoj šupljini. Tokom trudnoće hormonalni disbalans, može veoma da utiče na desni, pri čemu one postaju veoma osjetljive i ranjive. Veoma se često kod trudnica susrećemo sa upalom desni poznatom kao gingivitis, potom može doći i do oboljenja potpornog aparata zuba, poznatog kao paradontititis. Svakako, terapija za oba pomenuta stanja je moguća i sprovodi se kod trudnica.

Stoga, veoma je važno da od prvih dana i sedmica trudnoće, mnogo se više uključite u pravilno održavanje oralne higijene. Uvijek više volimo da se posvetimo prevenciji, da ulažemo više vremena, kako bi konačni učinci bili što bolji. Dobra oralna higijena tokom trudnoće je veoma važna. S obzirom da je trudnoća podijeljenja na 3 trimestra, u toku prvog je veoma važno da posjetite stomatologa kako bi vam dao pravilne upute za održavanje oralne higijene. Kada je oralna higijena u pitanju uvijek preporučujem mekane četkice za zube. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni upotrebu konca za zube, kao i upotrebu interdentalnih četkica. Upravo zdravlje desni proizilazi iz pravilnog četkanja međuzubnih prostora, koncem za zube i interdentalnim četkicama.

Napisala sam da je prevencija veoma važna, sada želim da Vas upozorim na još jednu stvar. Veoma veliki broj žena tokom trudnoće je sklon povraćanju. Nakon povraćanja svi posežemo za nečim što će osvježiti naša usta. Posežemo za četkicom i pastom za zube, što u biti ne bismo smjeli. Preporučujem da nakon povraćanja isperete usta vodom, i tek nakon pola sata očetkate zube na način na koji to inače radite. Razlog tome je što je sadržaj želudca veoma kiseo, i kada dospije unutar usne šupljine obara nam određene referentne vrijednosti. Pad tih referentnih vrijednosti dugoročno može da dovede do određenih promjena, kao što su:  potrošene površine zuba, erozije, karijes, ogoljenji vratovi zuba.

Želim još da naglasim da upotrebu gaziranih pića, te hrane koja se zadržava dugo u ustima, hrane koja se lijepi za zube, svedete na najmanju moguću mjeru. Usna šupljina svakako postaje dosta kiselija tokom trudnoće, a hrana može da bude dodatni faktor, koji tu kiselost pospješuje. Povećana kiselost u usnoj šupljini je jedan od riziko faktora za nastanak karijesa.

Stomatološki tretmani tokom trudnoće mogu u potpunosti da se sprovode i smatra se da je najbolje vrijeme za iste drugi trimestar i početak trećeg. Veoma često trudnice i njihovi najbliži budu veoma zabrinuti, kada je u toku trudnoće potrebno sprovesti neku intervenciju, posebno ukoliko je potrebna aplikacija anestetika.

Lokalnu anesteziju trudnica može da primi, čak se upotreba anestetika u bolnim stanjima preporučuje.  Razlog tome je što nakon aplikacije anestetika, vi više ne osjećate bol, samim time osjećaj straha i pretjerano uzbuđenje  svode se na najmanju moguću mjeru. Tako da anesteziju uvijek rado primjenjujemo.

Nekada je potrebno uraditi radiološko snimanje zuba. Nije u potpunosti ustanovljeno da radiološko snimanje zuba predstavlja veliki rizik za fetus. Ukoliko je moguće trebamo ga izbjeći, posebno u toku prvog trimestra. Ukoliko je  neophodno možemo raditi radiološko snimanje, naravno uz upotrebu odgovarajuće zaštite od zračenja.

Kao što sam navela, najpogodnije vrijeme za stomatološke tretmane je drugi trimestar. Ti stomatološki tretmani mogu biti uobičajeni, mogu biti i hitne intervencije. Želim naglasak da  stavim na estetske stomatološke tretmane, koji nisu neophodni, jer ne ugrožavaju oralno zdravlje. Takve vrste intervencija ostavljamo za period nakon porođaja.

Period trudnoće je poseban za svaku ženu. Veoma je važno da vodite brigu o zdravlju usne šupljine.  Ukoliko planirate trudnoću, bilo bi poželjno da sanirate sve zube. Svakako, u toku prvog trimestra potenciramo prevenciju i što bolju oralnu higijenu. Posjetite stomatologa na vrijeme i posvetite se svom oralnom zdravlju, u cilju uspostavljanja potpune zdravstvene harmonije, kako Vaše, tako i Vašeg djeteta. Naravno, vodimo se uvijek parolom: „Osmijeh za cijelu porodicu“

Piše: dr.dent.med Emina Rovčanin

Emina Rovčanin rođena je u Sarajevu 1992. godine. Diplomirala je na Stomatološkom fakultetu s klinikama u Sarajevu 2018. godine, i time stekla zvanje doktor dentalne medicine. Polje interesovanja iz oblasti stomatologije: prevencija, paradontologija.

 

 

dr.dent.med. Emina Rovčanin, zaposlena u privatnoj stomatološkoj ordinaciji „dr. Amra Lutvikadić“, Zagrebačka 37, 71 000 Sarajevo. Pregled možete zakazati na brojeve telefona: 062 548 857 ili 062 550 000.

Komentari

Share.