fbpx

Tri teme o kojima ne morate da razgovarate s djecom!

0

U funkcionalnoj porodici dijete bi trebalo da zna da će, ako dođe kod svojih roditelja s bilo kojim pitanjem, dobiti razumljiv i dobronameran odgovor.

Ovo je pravilo. Ali svako pravilo ima izuzetke… Dok je vaše dijete malo, upija sve kao spužvica. Kako je njegova psiha je u fazi formiranja, potrebno je obratiti pažnju na to koje razgovore dijete čuje u porodici, tako da se njegov stav prema životu formira na pozitivan i otvoren način.

Postoje barem tri stvari o kojima ne morate pričati s djecom, bar dok su mala.

Vaš seksualni život

Da, vi kao majka treba da kažete svojoj djeci odakle dolaze. Ali vaša djeca ne treba da znaju broj seksualnih partnera koje ste imali prije nego što ste upoznali njihovog oca. Također, ako vi i vaš muž volite da napravite male avanture na neobičnim mjestima, dijete za to ne mora da zna.

Problemi s novcem

Važno je da dijete shvati da novac ne raste na drvetu i da se teško zarađuje. Međutim, nemojte kod djeteta razviti strah da njegova porodica može postati siromašna ili biti na ulici zbog dugova oca i majke. Djeca ne mogu pomoći odraslima da poboljšaju finansijsku situaciju u porodici, ali su osjetljivi na sve što kažu njihovi roditelji. Svaka šala ili povremena fraza koja izgleda bezopasno za vas, može izazvati ozbiljne brige kod djeteta.

Greške iz prošlosti

Roditelji treba da budu primjer za svoju djecu. Da, potrebno je djeci objasniti kako učiti iz svojih grešaka. Ali u djetinjstvu, djeci su potrebni otac i majka koji su idealni i uvijek pošteni. Roditelji treba da budu moralni kompas za djecu. Vaše dijete dok je malo ne treba da zna da ste u mladosti imali loše navike, ili da ste bili cool u lošem društvu. Kada dijete poraste, možete mu reći tokom povjerljivog razgovora i o tome, ali, dok je malo – morate biti idealni u njegovim očima.

Izvor: ŽENSKI MAGAZIN

Komentari

Share.