fbpx

Topla voda sa kurkumom ujutro – nevjerovatna stvar za organizam!

0

Svi se trudimo da konzumiramo zdravu i korisnu hranu, ali često nismo ni svjesni koliko jako ona može djelovati na naš organizam, i koliko može doprinijeti našem zdravlju.

Kad je u pitanju kurkuma – mnogo je rečeno, napisano, prepričano na ovu temu, o nevjerovatnim koristima ovog čudesnog začina, ali evo još jedan veoma zanimljiv način za održavanje tonusa organizma. Ono što je, također bitno, jeste da je svakome dostupan.

Jedna žena iz Velike Britanije odlučila je da sprovede eksperiment i počela je dodavati kurkumu u toplu vodu, koju je pila svako jutro. Već nakon nedelju dana primijetila je pozitivne promjene: poboljšalo se varenje, očistila se koža lica i jutarnje buđenje je bilo lakše.

Osim činjenice da je kurkuma jedan od najkorisnijih začina, koji jelima daje odličnu aromu i boju, ona takođe prija i organizmu, na taj način što posjeduje protivupalna, antioksidansna i podmlađujuća svojstva.

Glavni sastojak, odgovoran za sve to, jeste kurkumin. Zahvaljujući njemu, voda sa kurkumom je jedan od ljekovitijih napitaka, koga često nazivaju eliksirom zdravlja.

Recept čudesnog napitka:

Sastojci : 0,5 kafene kašike kurkume i 1 čaša tople prokuvane vode (može se koristiti toplo mleko).

Sipajte kurkumu u čašu sa vodom, i promešajte. Napitak se pije u prvom delu dana. Pre, ili posle doručka. Možete dodati prstohvat bibera, da se mešavina dobro apsorbuje. Pijte ovaj napitak 2 nedelje, posle napravite pauzu (2 nedelje). Još ako u ovaj napitak dodate i malo limuna i meda, to će biti pun pogodak za prevenciju i lečenje!

Pozitivan uticaj na organizam:

♥ Zdravlje srca. Kurkumin sprječava stvaranje tromba.

♥ Poboljšanje varenja. Normalizuje varenje i ubrzava metabolizam.

♥ Zaštita jetre. Obnavlja oštećene ćelije.

♥ Olakšava simptome artritisa. Smanjuje otok i ublažava bol bolje nego diklofenak.

♥ Prevencija raka. Poznato je da kancer najbolje napreduje u kiselim sredinama, a kurkuma alkalizuje organizam, pa tako štiti vaše zdravlje.

♥ Pozitivno utiče na zdravlje osoba oboljelih od dijabetesa

♥ Studija Univerziteta Oburn iz 2009. godine je pokazala da kurkuma može popraviti opšte zdravstveno stanje osoba oboljelih od dijabetesa.

Važno: Iako je kurkuma poznata kao prirodni antibiotik, kod primjene napitka, postoje kontraindikacije, zato prije nego što počnete konzumirati napitak – konsultujte se sa svojim ljekarom.

Ako uzimate bilo kakve lijekove, također se konsultujte sa svojim ljekarom. Pogotovo, ako patite od hemofilije i hipertonije, jer kurkuma razređuje krv i snižava pritisak, mada će za većinu ovo biti samo veliki plus. Ali, pored snižavanja pritiska, kurkuma može da izazove pad nivoa šećera u krvi.

Osobe, koji pate od dijabetesa, takođe se moraju konsultovati sa svojim ljekarom. Ali, ono što je zaista opasno – konzumirati kurkumu ako imate oboljenje žučne kese i taloženja kamenja u njoj, jer kurkuma izaziva kontrakciju mišića žučne kese.

Kurkuma je također kontraindikovana:
– u velikim dozama u trudnoći i kod bolesti gastritisa i čira na želucu
– djeci ispod 5 godina starosti

Komentari

Share.