fbpx

Top 5 novih savjeta u vezi sa njegom beba

0

Ukoliko ste nedavno postali roditelj, vrlo je važno da budete u toku sa aktuelnim preporukama koje se odnose na njegu beba. Evo šta bi trebalo da znate…

Njega beba: Novine

Svake godine radi se sve više istraživanja, pa se tako uporedo sa tim mijenjaju i pravila koja se odnose na njegu i odgajanje beba. Bez obzira da li je ovo vaša prva trudnoća ili je prošlo sedam godina otkako ste na svijet donijeli svoje prvo dijete, uvijek je dobro konsultovati se sa ljekarom oko aktuelnih preporuka. Ovo su samo neke stvari koje su se promijenile posljednjih godina:

1. Auto sjedišta: 

Staro pravilo:

Beba treba da sjedi licem okrenutim prema sedištu automobila do svog prvog rođendana.

Novo pravilo:

Beba treba da sjedi licem okrenutim prema sjedištu automobila najkraće do svoje druge godine.

2. Nova pravila i na porođaju

Staro pravilo:

Indukcija se može uraditi u 37. nedjelji trudnoće.

Novo pravilo:

Osim ako ne postoji neki zdravstveni razlog, najbolje je čekati najmanje 39 nedjelja.

Zbog čega se pravilo promijenilo:

Bez obzira koji je vaš razlog da se porodite što prije, sada morate da sačekate najmanje 39 nedjelja da biste se porodili indukavano. Ljekari ističu da bebe koje se rode uz pomoć indukcije prije ovog vremena mogu imati nedovoljno razvijena pluća, nizak nivo šećera u krvi, žuticu, kao i da neće moći lijepo da sisaju. 

 Zbog čega se pravilo promijenilo: 

Roditeljima se uglavnom savjetuje da što duže postavljaju auto-sjedište okrenuto naopačke, tačnije sve dok veličina sjedišta to dozvoljava. Međutim, godinama se roditeljima savjetovalo da bi djeca u ovom položaju trebalo da sjede dok ne napune godinu dana ili dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ovakve preporuke su zbunjivale mnoge mame i tate, jer su mislili da čim dijete napuni godinu dana ili dostigne tu težinu treba postaviti auto/sjedište okrenuto ka naprijed.

Čak i ako je dijete starije od godinu dana, a teže manje od 15 kilograma, možete mu postaviti auto-sjedište naopačke i ne treba da vas brine ukoliko je nožicama pomalo tijesno.

3. Cucle varalice

Staro pravilo:

Izbjegavati dude, jer mogu uticati na uspješno dojenje.

Novo pravilo:

Ostavite bebu da spava sa dudom, čak i ako redovno dojite.

Zbog čega se pravilo promijenilo:

Iako su doktori godinama imali loše mišljenje o cuclama varalicama, studije su pokazale da njihova upotreba u toku noći i uopšte tokom spavanja smanjuje rizik od sindroma iznanenadne smrti (SIDS). Cucla vašoj bebi zapravo pomaže da tokom sna stalno ima dotok vazduha, tako što će joj usta biti otvorena. Osim toga, sporadično sisanje omogućava vašoj bebi da ostane u laganijoj fazi sna, što smanjuje šanse da će prestati da diše. “Najveći rizik od SIDSA-a imaju bebe mlađe od šest mjeseci, pa obično savjetujem roditelje da u tom periodu mogu da prestanu sa upotrebom cucle varalice”, ističe doktor Ari Braun.

Sa druge strane, ukoliko vaša beba ne želi da koristi dudu, nema potrebe da je forsirate.

4. Ogradice za krevetac

Staro pravilo:

Ogradice za krevetac mogu spriječiti da beba udari glavom o krevetac.

Novo pravilo:

Iz kreveca skloniti sve mekane stvari, uključujući i ogradice.

Zbog čega se pravilo promenilo:

Iako je Američka akademija pedijatara (AAP) još 2011. godine upozorila roditelje na negativnu stranu ogradica za krevetac, roditelji ih i dalje kupuju. Nekoliko studija pokazalo je da ogradice mogu biti izuzetno opasne, jer iako su napravljene da bi zaštitile bebe, one mogu čak i da ugroze djetetov život. Naime, mnoga djeca nemaju razvijenu motoriku koja je potrebna da izvuku glavu u slučaju da im se zaglavi između ogradice i kreveca ili dušeka. Ukoliko su ulošci suviše meki, beba može da osloni lice i da se uguši. Sa druge strane, ukoliko su suviše čvrsti, beba može da se osloni na njih i, preko ograde ispadne iz kreveca.

Prestanite da koristite ogradice! Nauka je dokazala da one čine više štete nego dobrog. Također iz kreveca izbacite sve jastuke, igračke i ćebiće”, upozorava doktor Svonson.

Uvođenje čvrste hrane

Staro pravilo:

Dok dijete ne napuni tri godine treba izbjegavati alergenu hranu, kao što je kikiriki.

Novo pravilo:

Kada dijete napuni godinu dana, dati mu malu količinu kikiriki putera.

Zbog čega se pravilo promijenilo:

Dugo vremena mislili smo da izbjegavanje kikirikija tokom ranog razvoja djeteta može spriječiti nastanak alergije. Na žalost, broj alergija se u posljednje dvije decenije duplirao”, ističe doktor Svonson. Osim toga, studija iz 2015. godine pokazala je da ukoliko roditelji djetetu daju kikiriki u periodu između četvrtog i jedanaestog mjeseca, smanjen je rizik od nastanka alergije.

Pasta za zube

Staro pravilo:

Koristiti pastu bez fluora do druge godine.

Novo pravilo:

Čim bebi izraste prvi zub početi se korišćenjem paste sa fluorom.

Zbog čega se pravilo promijenilo:

Stručnjaci su smatrali da je bolje da bebe ne koriste pastu sa fluorom, jer ne mogu još uvek lijepo da ispljunu, pa postoji mogućnost da progutaju više nego što je potrebno i tako dobiju fluorozu, od koje zubi dobiju bijele fleke. Međutim, puno male djece i predškolaca ima karijes. Američko udruženje stomatologa iz tog razloga sada savjetuje da se bebama zubići peru dva puta dnevno sa vrlo malom količinom paste sa fluorom. “Sve dok vaše dijete ne umije lijepo da ispljune, zubiće perite sa vrlo malo paste (veličine pirinča), a zatim, kada dijete bude moglo da ispljune, počnite da stavljate malo više paste (veličine graška)”, savjetuje Lezli Levin Harvel, pedijatrijski stomatolog iz Nju Džerzija. “Neka djeca ne umiju lepo da ispljunu pastu sve do treće godine. Moje dijete je napunilo četiri i sada smo prešli na veličinu graška.

www.mamaibeba.com

Komentari

Share.