fbpx

Tokofobija: Kako prevazići strah od porođaja?

0

Tokofobija je ekstremni i nekontrolisani strah od rođenja djeteta ili trudnoće. Dok trudnoća predstavlja period u kojem ce žena iskusiti dugačke periode anksioznosti, kada razviju strah od porođaja toliko intezivno da ometa njihovu sposobnost vođenja normalnog života ili normalnog porađanja, veoma je moguće da imaju tokofobiju.

ThinkstockPhotos-474092260

Mnogo tokofobičnih žena, naročito one s morbidnim strahom od trudnoće, mogu da prekinu svoju trudnoću tokom drugog tromjesečja, jer su previše uplašene da je nastave. Neke žene nisu svjesne svoje fobije dok se ne približe porođaju. Ovo uočavaju kada im počinju stalne noćne more o porođaju koji se bliži.
Fizički i psihički simptomi tokofobije variraju u zavisnosti od inteziteta fobije.

Simptomi tokofobije
Ukoliko se ne tretira, tokofobija može postati još intezivnija i opasnija. Ne samo da ovaj poremećaj dovodi do prekida pojedinih trudnoća zbog straha, nego fiziološki stres koji prati ovo oboljenje često dovodi do prekida trudnoće i kada žene ne žele to. Nadalje, tokofobija može biti nusprodukt drugih emocijalnih ili poremećaja u ponašanju, kao sto je klinička depresija. Neki od očiglednih simptoma tokofobije uključuju:

– osjećaj straha ili panike kada se pojavi ideja o porođaju ili trudnoći
– intezivno povećanje anksioznosti ili depresije tokom trudnoće
– ispoljavanje jake želje za djecom iako ne žele da ostanu trudne
– predhodni prekidi naizgled zdravih trudnoća
– jak, intezivan, strah da će porođaj rezultirati smrću majke, pobačajem ili oštećenjem djeteta po porođaju.

Prevazilaženje straha od trudnoće
Antidepresivi i psihoterapijsko savjetovanje su najčešći metodi u prevazilaženju tokofobije.
Priča o strahu tokom trudnoće pomaže ženama da ga prevaziđu prije nego što se produži. Međutim, najveći dio njih se osjeća postiđeno i odbija da diskutuje o ovome. Forumi su sjajna mjesta za davanje oduška ovakvim mislima.

Kognitivna terapija ponašanja, hipnoterapija kao i EDMR su neki od načina za prevazilaženje tokofobije. EDMR je posebno poznat po brzim efektima i kao korisna terapija u višim stadijumima trudnoće. Pomaže u redukciji straha od trudnoće procesuiranjem predhodnih traumatičnih sjećanja udruženih fobijom.

Izvor: Life Content

Komentari

Share.