TESA i TESE kao metode izbora kod vantjelesne oplodnje u slučajevima azoospermije

0

Kad se govori o neplodnosti, istraživanja su pokazala da se podjednako javlja kod žena i muškaraca, a  suočeni s tim problemom kada žele dijete, oboje osjećaju jednako razočaranje i tugu.

Azoospermija je pojava potpunog odsustva spermatozoida u ejakulatu. Javlja se kao rezultat odsustva stvaranja spermatozoida u testisima (neopstruktivna azoospermija) ili kao rezultat fizičke obstrukcije izvodnih kanala testisa (obstruktivna azoospermija). Azoospermija pogođa oko 1% muške populacije ili oko 5-10% svih slučajeva muške neplodnosti. Opstruktivna azoospermija (OA) može biti prirođena ili stečena. U većini slučajeva je stečena i uzrokovana upalom  ili ozljedom  testisa; prirođena se karakteriše odsustvom izvodnih kanala testisa. Neopstruktivna azoospermija (NOA) je češća i javlja se kao rezultat disgeneze testisa, kriptorhizma, genetske abnormalnosti (Klinefelterov  sindrom, mikrodelecije Y hromosoma). Ozljeda i torzije testisa, orhitis, određeni lijekovi, izloženost radijaciji i toplini, sistemske bolesti, varikokela, te abdominalni  hirurških zahvati (osobito operacije hernije) mogu uzrokovati NOA.

Testikularna aspiracija (TESA) i testikularna ekstrakcija (TESE) su specijalizirane metode koje omogućavaju dobijanje spermatozoida kod muškaraca sa dijagnozom azoospermije i kojima se time pruža mogućnost ostvarivanja potomstva putem postupaka vantjelesne oplodnje (intra citoplazmatska injekcija – ICSI). TESA je prva metoda izbora, međutim, ukoliko se testikularnom apiracijom ne dobiju spermatozoidi, predlaže se testikularna biopsija, odnosno, testikularna ekstrakcija.

Testikularna aspiracija (TESA) je jednostavna procedura dobijanja spermatozoida kod muškaraca sa azoospermijom, primarno u slučajevima opstruktivne azoospermije, ali se uspješno može koristiti i kod nekih slučaja neopstruktivne azoospermije. Punkcija testisa se izvodi bez lokalne anestezije, a sama procedura traje kratko (obično 10-15 sekundi). Sastoji se od uvođenja tanke igle (22-G butterfly) u tkivo testisa, dok se u isto vrijeme vrši aspiracija špricom od 10 mL. Pregled aspiriranog sadržaja vrši embriolog neposredno nakon punkcije testisa, koji se zatim izjašnjava da li je pronađen dovoljan broj kvalitetnih spermija kojima će se vršiti oplodnja. Ukoliko se odmah pronađe dovoljan broj spermatozoida, postupak se završava. Ako je nalaz negativan ili količinski nedovoljan, na drugom ili istom testisu se provodi ista metoda. U slučaju da u aspiratu ima dovoljno spermatozoida, oplodnja u IVF laboratoriji se dalje nastavlja intra citoplazmatskom injekcijom i ista je kao i kod drugih parova.

Testikularna ekstrakcija (TESE) ili biopsija testisa je metoda pomoću koje muškarci sa dijagnozom teške opstruktivne azoospermije mogu ostvariti potomstvo. TESE je operativna procedura koja se koristi za prikupljanje spermatozoida iz tkiva testisa i zasniva se na otvaranju skrotuma i hirurškim uzimanjem malog dijela tkiva testisa, koji se zatim pregleda u laboratoriji. Procedura se izvodi pod opštom anestezijom i obično podrazumjeva uzimanje tkiva iz oba testisa, kako bi se povećala vjerovatnost pronalaska spermatozoida. Prikupljeni materijal tkiva se dijeli na tri dijela: jedan dio se odmah pregleda u laboratoriji, drugi dio se zamrzava za evantualni postupak vantjelesne oplodnje u slučaju pronalaska spermatozoida, dok se treći dio šalje na histološki pregled.

Izvor: www.drbalic.com

Komentari

Share.