fbpx

Termin poroda itekako utiče na razvoj postporođajne depresije

0

Od postporođajne depresije pati više od 4 posto žena, a otkriveno je da ih veže upravo termin, odnosno doba poroda     ČINI se da mjesec poroda, odnosno godišnje doba kad žena rađa, ne utiče samo na bebe, nego i na mame. Iako postoji toliko mnogo faktora koji mogu uzrokovati postporođajnu depresiju, nedavno su objavljeni rezultati zanimljivog istraživanja u kojem se pokušala otkriti veza između datuma poroda i razvoja te dijagnoze. “Željeli smo saznati postoje li neki faktori koji utiču na rizik od razvoja postnatalne depresije koji se mogu izbjeći kako bi se poboljšalo zdravlje žena nakon poroda, i fizički i mentalno”, istaknuo je ovaj vikend u Bostonu glavni autor istraživanja dr. Jie Zhou, a objavljeno je na portalu Mummypages.

Prema njihovim saznanjima, za žene koje rađaju zimi ili u proljeće manje je vjerovatno da će patiti od postnatalne depresije, u odnosu na žene koje rađaju na ljeto ili jesen. Tim je analizirao medicinsku dokumentaciju više od 20.000 žena koje su rodile između juna 2015. i augusta 2017. godine, a čak 817 žena, odnosno 4,1 posto njih, patilo je od postporođajne depresije.

Na temelju njihovih podataka istražitelji su vrlo brzo uočili uzorak da su gotovo sve rodile na ljeto ili u jesen. Dr. Zhou je s timom došao do zaključka da se to možda javlja zbog perioda babinja, kad žene rode, a ne izlaze iz kuće, iako je vani predivno vrijeme. Na zimu i proljeće naš organizam još uvijek je naviknut na to da boravimo dosta vremena u kući. No nisu samo to mogući okidači.

Navedeno je da prenesena trudnoća često znači i manji rizik od razvoja depresije, dok je epiduralna spomenuta kao još jedan mogući razlog razvoja simptoma. U svakom slučaju, postporođajna depresija je dijagnoza kao i svaka druga, oko nje ne smije biti tabua i svaka žena može dobiti adekvatnu pomoć. Ali se mora obratiti ljekaru. Izvor: index.hr.

Komentari

Share.