fbpx

TANGRAM ZABAVA ZA MALE I VELIKE

0

Tangram je jedna od najstarijih i najpoznatijih slagalica na svijetu. Porijeklom je iz Kine, a od samo 7 dijelova, može se složiti preko 6.500 oblika koji su do sada pronađeni. Koristi se kao didaktičko sredstvo u sklopu nastave matematike u brojnim zemljama. Najmlađi kroz Tangram upoznaju geometrijske oblike i pojmove, dok stariji primjenjuju teorijska znanja stečena kroz školovanje. Istražujući značaj tangrama utvrđemo je da djeca koja se igraju tangram oblicima 40 minuta imaju bolje rezultate u rješavanju testova.

Osim što se zabavljaju slažući zadate oblike ili smišljajući svoje, djeca razvijaju pozitivan odnos prema geometriji, bolje razumiju prostorne odnose,razvijaju vještine prostorne rotacije, obogaćuju rječnik te razvijaju maštu.

Tangram možete napraviti od kartona a na linku ispod možete naći pregršt oblika za sastavljanje:

https://www.pinterest.com/pin/370913719280435250/?lp=true

Ukoliko želite za svoje dijete obezbjediti drveni tangram kao trajnije rješenje možete ga potražiti u Mozgaonici BH kontaktom na broj 062702325 mail: mozgaonica.ba@gmail.com ili porukom u inbox na Facebook stranici Mozgaonicabh

https://www.facebook.com/mozgaonicabh/

Uz tangram igru priloženo je uputstvo sa 99 različitih oblika a djeca svakako mogu otkriti nove oblike i tako razvijati kreativnost.

Također u Mozgaonici BH svake srijede od 18 do 19:30h realizuju se Tangram radionice za uzrast djece od 4 do 6 godina uz obaveznu rezevaciju termina jer je broj djece ograničen ( maksimalno 10 djece po radionici).

This slideshow requires JavaScript.

Komentari

Share.