Stručnjaci klinike Mejo: Trikovi za uspješno privikavanje djeteta na nošu

0

Kako pomoći djetetu da lakše prihvati nošu i kaže zbogom pelenama, savjetuju stručnjaci čuvene klinike “Mejo”.

Privikavanje na nošu je veoma važna stvar kako za dijete tako i za roditelje. Ako želite da budete uspješni, naoružajte se strpljenjem i sačekajte trenutak kada je vaše dijete spremno za to. A kada je pravo vrijeme?

Uspješno privikavanje na nošu ne zavisi toliko od uzrasta koliko od tjelesnih, razvojnih i bihevioralnih pokazatelja, odnosno, spremnosti vašeg djeteta da se rastane od pelena. Kod većine djece ta spremnost se javlja između 18. i 24. mjeseca, dok su neka djeca zrela za privikavanje na nošu tek kada napune tri godine. Iz tog razloga, nije potrebno žuriti, zato što bi u tom slučaju proces navikavanja mogao da potraje.

Kako procijeniti da li je dijete spremno za nošu?

Zapitajte se da li vaše dijete:

– može samo da dođe do toaleta i sjedi na wc šolji,

– može samostalno da svuče i navuče gaćice,

– može da ostane suho bar dva sata dnevno,

– može da razumije osnovne rečenice koje mu upućujete,

– umije da vam kaže da ima potrebu za toaletom,

– pokazuje zaintresovanost za korišćenje toaleta.

Ako ste na većinu pitanja odgovorili potvrdno, onda je vaše dijete najvjerovatnije spremno za korišćenje noše, a ako niste, potrebno je da pričekate još neko vrijeme, posebno ako se vaše dijete suočava sa nekim važnim promjenama, kao što je na primjer dolazak brata ili sestre.

Također je važno da i vi budete spremni na tu promjenu. Najbolji savjet je da pustite da vas motivacija djeteta vodi kroz čitav proces. Imajte na umu da brzina kojom vaše dijete uči da koristi nošu nije pokazatelj inteligencije a odugovlačenje nije rezultat tvrdoglavosti. Također je važno da budete spremni na to da čitav proces neće proći bez poteškoća a kažnjavanje u ovom slučaju nikako ne pomaže.

Kako pomoći djetetu da lakše prihvati nošu?

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći kada dođe taj trenutak:

Pripremite se

Postavite nošu u kupatilo ili na neko mjesto gdje vaše dijete provodi najviše vremena. Za početak ohrabrite dijete da sedne na nošu u odjeći. Koristite proste i pozitivne rečenice kada govorite o toaletu. Možete istresti sadržaj iz pelene u nošu ili wc šolju kako biste djetetu pojasnili svrhu noše.

Neka se dijete osjeća prijatno

Postavite dijete da sjedi na noši bez pelene nekoliko minuta u toku dana na svaka dva sata, kao i da to bude i prva stvar koju će dijete uraditi ujutru i posljednja pred spavanje. Za dječake je najbolje da prvo nauče da koriste nošu u sjedećem položaju, pa kada to savladaju možete da probate sa učenjem u stajaćem položaju. Dok vaše dijete sjedi na noši možete da mu čitate knjigu ili mu date igračkicu da se igra, a ukoliko dijete poželi da ustane sa noše, dozvolite mu. Čak iako dijete samo sjedi na noši, nagradite ga za to i podsjetite da može ponovo da proba kasnije. Kako biste kod djeteta stvorili naviku, kada idete dalje od kuće, nošu ponesite sa sobom.

Regujte brzo

Ako primjetite signale koji upućuju na to da dijete ima potrebu da ide u toalet tako što će najvjerovatnije početi da se vrpolji ili da čuči, reagujte brzo i postavite ga na nošu. Na taj način dijete će naučiti da poveže te signale sa toaletom odnosno nošom. Također korisno je i nagraditi dijete ako vas obavijesti da ima potrebnu za toaletom. Dobro je da dok traje proces učenja djetetu ne oblačite odjeću koja se teško skida.

Objasnite značaj higijene

Devojčice naučite da se nakon uriniranja brišu od naprijed ka pozadi i objasnite da je to bitno kako bi se spriječio prelazak bakterija iz anusa u vaginu i bešiku. Djecu isto tako naučite da poslije korišćenja toaleta peru ruke.

Odbacite pelene

Nakon što je vaše dijete napredovalo u sjedenju na noši i nakon što je nekoliko nedjelja uspjelo da ostane suho bar dva sata u toku dana, vrijeme je da pelene zamijenite gaćicama i proslavite ovu promjenu. Međutim ako dijete ima problem da ostane suho, ponovo vratite pelene.

Ako dijete odbija da koristi nošu ili se trudi ali nikako ne uspjeva i poslije nekoliko nedjelja, najbolje je da napravite pauzu. Postoji mogućnost da dijete jednostavno nije još spremno a vaše dalje navaljivanje može da stvori još veći otpor pa je najbolje pokušati za nekoliko mjeseci.

Šta ako privikavanje na nošu ne ide lako?

Poteškoće su neizbežne ali postoji način da se nosite sa njima:

Ostanite pribrani

Nemojte grditi i kažnjavati dijete. Umjesto toga možete reći:”Ovog puta nisi uspjeo, ali sljedećeg ćeš stići na vrijeme na nošu”. Ohrabrite ga.

Budite spremni

Uvijek imajte kod sebe spremne suhe gaćice i odjeću u slučaju da dijete ne stigne do toaleta.

Ukoliko vaše dijete uporno odbija da se privikne na nošu, nije loše da popričate sa nadležnim ljekarom. On vam može dati dodatna uputstva ili eventulano otkriti problem koji se krije iza toga.

Yumama

Komentari

Share.