fbpx

Stotine žena gube zdrave bebe zbog pogrešne dijagnoze o pobačaju

0

Stotine žena svake godine možda gube zdravorođene bebe zbog toga što im je pogrešno dijagnostifikovan pobačaj, upozoravaju stručna lica.

Savremeni kućni testovi za trudnoću danas su toliko osjetljivi da omogućavaju ženama da ranije ustanove da li su trudne – što znači da mnoge od njih koje se plaše da su imale pobačaj dolaze u ranijoj fazi u bolnicu nego što je to bio slučaj u prošlosti.
Zbog činjeice da se u bolnici skenerom ne mogu otkriti najraniji znaci života, kao što su, na primjer, otkucaji srca, doktori/ce se odlučuju da uklone zdrav plod, navodi se u Nacionalnom institutu za zdravlje i kliničku izuzetnost.
Moguće je da čak 400 žena godišnje ne dočeka da rodi zdravu bebu, zbog toga što se pogrešno misli da su imale pobačaj, a polovina slučajeva pogrešne dijagnoze nastala je usljed ultraosjetljivih kućnih testova na trudnoću.
Maryann Lumsden, profesorica ginekologije, kaže da je i sama “videla kako doktori griješe” jer su prerano reagovali. Po novom protokolu, doktorima/cama se preporučuje da ne uklanjaju fetus u toku prvih 13 sedmica trudnoće. Pored toga, ženama bi trebalo saopštiti da je moguće da i dalje nose zdravu bebu, čak i kad ultrazvuk ne otkrije pozitivne znake.
Neki od kućnih testova na trudnoću, koji otkrivaju rane hormonske promjene, toliko su senzitivni da žena može da otkrije da je trudna i prije nego što joj izostane menstruacija. Profesorica Lamsden kaže da to znači da neke trudnice koje se plaše da su imale pobačaj odlaze u bolnicu u stadijumu kad “je još nemoguće” uspostaviti konačnu dijagnozu, što “ponekad dovodi do toga da žene odu na intervenciju prerano”, zaključuje Maryann Lamsden.

Komentari

Share.