Što je to histeroskopija i zašto se provodi?

0

Histeroskopija je endoskopska metoda kojom se vrši pregled materične šupljine a izvodi se pomoću male kamere (histeroskopa) na teleskopu promjera 2,9 mm. S obzirom da je kanal maternice priorodni otvor materice prema vagini i da ja njegovo promjer 2-3mm, nema potrebe za njegovim mehaničkim širenjem, i za tu je svrhu dovoljan mlaz fiziološke otopine na vrhu teleskopa. Pregled se vrši kada je endometrij najtanji a to je neposredno nakon menstruacije. Histeroskopija može biti dijagnostička ili terapeutska.

Dijagnostička histeroskopija se radi se ambulantno u kratkotrajnoj anesteziji. Izvodi se kako bi se ispitala neplodnost zbog ponavljanih neuspješnih postupaka vantjelesne oplodnje, zbog spontanih pobačaja, nepravilnih i obilnih menstrualnih krvarenja, radi kontrole sluznice maternice kod žena koje uzimaju lijek zbog karcinoma dojke. Na kraju postupka katkad je potrebno uzeti uzorak tkiva sluznice maternice kako bi se provela histopatološka analiza.

Terapeutska histeroskopija izvodi se kako bi se tretirao poremećaj ili bolest unutar šupljine maternice, obično se radi u općoj anesteziji, ali može i u kratkotrajnoj intravenskoj, ovisno o trajanju planiranog zahvata. Nakon zahvata potrebno je ležati nekoliko sati ili jedan dan.
Razlozi za izvođenje jesu: odstranjivanje polipa i mioma koji se nalaze u šupljini maternice, otklanjanje pregrade ili priraslica u maternici.

Moguće komplikacije
Komplikacije su moguće, kao kod svakog operativnog zahvata, ali su vrlo male, čak manje od komplikacija vezanih za kiretažu maternice jer se cijelo vrijeme radi pod kontrolom oka kamere. Komplikacije uključuju krvarenje, perforaciju maternične šupljine, te infekciju.

Pripreme za histeroskopiju u našoj Klinici

S obzirom da endoskopsko ispitivanje materične šupljine podrazumijeva uvođenje optičkih instrumenata kroz vaginu i grlić potrebno je obezbijediti uslove koji će ovu dijagnostičko-terapijsku pretragu učiniti maksimalno bezbjednom a to su:

  • uredan kolposkopski nalaz  (star najviše 12 mjeseci)
  • uredni brisevi grlića i vagine na anaerobe i aerobe
  • uredni nalazi: KS, SE, ŠUK, urea, kreatinin, transaminaze (da nisu stariji od 15 dana)

Za operativnu histeroskopiju potrebno je još uraditi rendgenski snimak pluća i srca, EKG i pozitivno mišljenje interniste za operativni zahvat.

Histeroskopija se radi u vrijeme kada je endometrij najtanji a to je odmah po prestanku menzesa.  Ako je u okviru pripreme uključena oralna kontracepcija (Microgynon, Logest) histeroskopija se može raditi bilo kada (osim u vrijeme menzesa) jer je sluznica materice (endometrij) tanka zbog djelovanja tableta.

Izvor: www.drbalic.com

Komentari

Share.